Care este povestea castelului regal de la Săvârșin? Când a fost construit?

07.05.2021
Care este povestea castelului regal de la Săvârșin? Când a fost construit?

Puțini români cunosc faptul că, undeva pe valea Mureșului, în localitatea Săvârșin din județul Arad, există un imens domeniu în mijlocul căruia se află un castel, care adăposește o istorie veche de peste patru secole.

Ridicat între anii 1650 și 1680, castelul a fost inițial un conac vânătoresc deținut de familia nobilului Andras Forray. După cum scrie digi24, dreptul de proprietate s-a transmis prin nobilimea maghiară din generaţie în generaţie, iar spre sfârşitul dominaţiei maghiare asupra Transilvaniei a trecut definitiv în proprietatea lui Carol Hunyady, care a locuit aici până în 1932, când a murit.

După moartea acestuia, domeniul împreună cu castelul au ajuns în posesia familiei nobilului Anton Mocsonyi, iar în martie 1943 a fost cumpărat de Regele Mihai. Castelul de la Săvârșin a fost un cadou pentru regina mamă Elena care, abia revenită din exil, își dorea o locuință departe de agitația din București și Sinaia.

Restaurat după poze vechi și amintirile Regelui Mihai

În anul 1948, odată cu exilul Regelui Mihai I, domeniul a fost confiscat de comuniști împreună cu celelalte proprietăți regale. În anii comunismului, mobilierul și decorațiunile interioare ale castelului, constând în tablouri, țesături etc, au fost furate pe rând, în timp ce clădirea a suferit mai multe modificări făcute, însă, la nimereală.

Deoarece Regelui nu i s-a permis revenirea în țară după 1989, prima care a venit la Săvârșin a fost Regina Ana. De abia în 2001 domeniul a fost retrocedat Regelui Mihai.

Castelul de la Savarsin

De atunci, Familia Regală, în frunte cu Principesa moștenitoare Margareta, s-a preocupat de recondiționarea consolidarea și revalorificarea spațiilor castelului, în spiritul arhitecturii originale. Pentru ca proprietatea să arate cât mai aproape de cum arăta în anii ’40, atunci când fusese amenajat de Regina Elena, au fost folosite fotografii vechi din albumele familiei, precum și informații oferite de însuși Regele Mihai.

De asemenea, s-au depus eforturi pentru amenajarea parcului regal conform principiilor agriculturii ecologice, modelul fiind preluat de la una dintre proprietățile Principelui de Wales, Charles. Parcul regal este format dintr-o grădină ascunsă, un pavilion, un lac u o insulă, o grădină de trandafiri, o boltă acoperită cu glicina, precum și un teren de tenis ce datează din anul 1945.

Lucrările de restaurare au demarat în anul 2007 și au fost finalizate în toamna lui 2015, investițiile fiind făcute exclusiv de Familia Regală.

Castelul Săvârșin este reședința de suflet a Familiei Regale

Odată cu Domeniul de la Săvârșin, în 2001, Regelui Mihai i-au fost retrocedate și Domeniu de la Sinaia, care include castelele Peleș, Pelișor și Foișor, percum și mai multe hectare de pădure și imobile din țară.

Proprietățile de la Sinaia funcționează și în prezent ca spații muzeale, fiind accesibile publicului larg. În schimb, Familia Regală a îndrăgit atât de mult domeniul de la poalele Munților Zărandului încât Săvârșinul a devenit reședința preferată a acesteia.

Cealaltă reședință, Palatul Elisabeta din Capitală, nu a fost retrocedată familiei, ci a fost dată în folosință Regelui Mihai, însă după moartea acestuia, în 2017, a revenit în proprietatea statului român.

În prezent, clădirea servește Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și întregii Familii Regale atât ca locuință în București, cât și ca loc de desfășurare a unor activități oficiale cu caracter public sau privat.

Numele localitatii a fost dat în 1760. Denumirea de Soborszin vine de la cuvintele maghiare soo – sare, bor – vin, szin – sopron.

Foto: Facebook

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot