Care este povestea castelului regal de la Săvârșin? Când a fost construit?

07.05.2021
Care este povestea castelului regal de la Săvârșin? Când a fost construit?

Puțini români cunosc faptul că, undeva pe valea Mureșului, în localitatea Săvârșin din județul Arad, există un imens domeniu în mijlocul căruia se află un castel, care adăposește o istorie veche de peste patru secole.

Ridicat între anii 1650 și 1680, castelul a fost inițial un conac vânătoresc deținut de familia nobilului Andras Forray. După cum scrie digi24, dreptul de proprietate s-a transmis prin nobilimea maghiară din generaţie în generaţie, iar spre sfârşitul dominaţiei maghiare asupra Transilvaniei a trecut definitiv în proprietatea lui Carol Hunyady, care a locuit aici până în 1932, când a murit.

După moartea acestuia, domeniul împreună cu castelul au ajuns în posesia familiei nobilului Anton Mocsonyi, iar în martie 1943 a fost cumpărat de Regele Mihai. Castelul de la Săvârșin a fost un cadou pentru regina mamă Elena care, abia revenită din exil, își dorea o locuință departe de agitația din București și Sinaia.

Restaurat după poze vechi și amintirile Regelui Mihai

În anul 1948, odată cu exilul Regelui Mihai I, domeniul a fost confiscat de comuniști împreună cu celelalte proprietăți regale. În anii comunismului, mobilierul și decorațiunile interioare ale castelului, constând în tablouri, țesături etc, au fost furate pe rând, în timp ce clădirea a suferit mai multe modificări făcute, însă, la nimereală.

Deoarece Regelui nu i s-a permis revenirea în țară după 1989, prima care a venit la Săvârșin a fost Regina Ana. De abia în 2001 domeniul a fost retrocedat Regelui Mihai.

Castelul de la Savarsin

De atunci, Familia Regală, în frunte cu Principesa moștenitoare Margareta, s-a preocupat de recondiționarea consolidarea și revalorificarea spațiilor castelului, în spiritul arhitecturii originale. Pentru ca proprietatea să arate cât mai aproape de cum arăta în anii ’40, atunci când fusese amenajat de Regina Elena, au fost folosite fotografii vechi din albumele familiei, precum și informații oferite de însuși Regele Mihai.

De asemenea, s-au depus eforturi pentru amenajarea parcului regal conform principiilor agriculturii ecologice, modelul fiind preluat de la una dintre proprietățile Principelui de Wales, Charles. Parcul regal este format dintr-o grădină ascunsă, un pavilion, un lac u o insulă, o grădină de trandafiri, o boltă acoperită cu glicina, precum și un teren de tenis ce datează din anul 1945.

Lucrările de restaurare au demarat în anul 2007 și au fost finalizate în toamna lui 2015, investițiile fiind făcute exclusiv de Familia Regală.

Castelul Săvârșin este reședința de suflet a Familiei Regale

Odată cu Domeniul de la Săvârșin, în 2001, Regelui Mihai i-au fost retrocedate și Domeniu de la Sinaia, care include castelele Peleș, Pelișor și Foișor, percum și mai multe hectare de pădure și imobile din țară.

Proprietățile de la Sinaia funcționează și în prezent ca spații muzeale, fiind accesibile publicului larg. În schimb, Familia Regală a îndrăgit atât de mult domeniul de la poalele Munților Zărandului încât Săvârșinul a devenit reședința preferată a acesteia.

Cealaltă reședință, Palatul Elisabeta din Capitală, nu a fost retrocedată familiei, ci a fost dată în folosință Regelui Mihai, însă după moartea acestuia, în 2017, a revenit în proprietatea statului român.

În prezent, clădirea servește Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și întregii Familii Regale atât ca locuință în București, cât și ca loc de desfășurare a unor activități oficiale cu caracter public sau privat.

Numele localitatii a fost dat în 1760. Denumirea de Soborszin vine de la cuvintele maghiare soo – sare, bor – vin, szin – sopron.

Foto: Facebook

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot