Care este legenda stejarului îngenuncheat? Unde se află acesta?

13.05.2021
Care este legenda stejarului îngenuncheat? Unde se află acesta?

În Pădurea Caraorman, din Deltă, se află cel mai bătrân și mai mare stejar din zonă. Acesta este înalt de peste 30 de metri şi gros de 4 metri. Datorită formei ciudate, în jurul său a fost creată o adevărată legendă. Stejarul îngenuncheat are o poveste ca în filme ce merită a fi relatată.

Un sat în mijlocul Deltei Dunării

Satul Caraorman, aflat în inima Deltei Dunării, a fost o așezare liniștită, unde localnicii își desfășurau viața după mersul naturii. Chiar și în prezent, locația și-a păstrat o parte din farmecul de odinioară. Potrivit istoricilor, aici ar fi fost prima aşezare omenească, cu case învelite în stuf, cu crâşmă şi o moară de vânt.

Aici e şi cea dintâi aşezare omenească mai importantă, cu case dese, având acoperişul ca de metal strălucitor, atât de bine e bătut stuhul. În faţa crâşmei e loc de horă numai năsip auriu; drept căruţi servesc lotcile prinse de mal. În jurul caselor sclipesc gutăile mari cât chitrii, dând un aspect exotic.

O moară de vânt înălţată pe partea cea mai râdicată a grindului are înfăţişare fantastică, întinzându-şi aripile pe albastrul spălăcit al cerului, fără un pic de nori. Obeliscul din mijlocul sălciilor e semnul trudei omeneşti cheltuită la tăierea marelui M. Cherhanaua şi gheţăria nelipsită, arată gârla ce se deschide din labirintul ghiolurilor ascunse îndărătul pânzei de trestii, descria zona, în anul 1928, savantul I. Simionescu.

Legenda stejarului îngenuncheat

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa de Est este, cu siguranță, Delta Dunării. Cea mai mare parte a Deltei se găsește pe teritoriul românesc și o mică parte pe cel ucrainean. Delta Dunării are o suprafață de 3.446 de km pătrați și este într-o continuă dezvoltare datorită aluviunilor aduse anual de fluviul Dunărea.

Turiștii care aleg să vină în această zonă pot vizita Pădurea Caraorman, vestită pentru dunele mişcătoare şi stejarii seculari. Aici, se găsește un copac unic, denumit „Stejarul Îngenuncheat”. Localnicii au creat în jurul său o adevărată legendă, considerând că forma acestuia a fost dată ca urmare a evenimentelor petrecute în zonă.

Se spune că în Crişan, aşezare aflată deloc departe de pădure, sătenii se pregăteau de nuntă mare. Frumoasa fiică a unui român pripăşit în Deltă se mărita cu un războinic cazac, căruia i se dusese vestea pentru vitejia sa. Era pace şi armonie între neamurile ce vieţuiau împreună la mal de apă… Dar exista şi un mare necaz… Înainte de a-şi da inima viteazului cazac, fiica românului îi spuse nu unui turc ce dorise să o ia de soaţă… Supărat, turcul aşteptă vremea potrivită pentru a se răzbuna… Când bărbaţii din Crişan plecară din sat să facă pregătiri pentru cununie, turcul şi câţiva semeni de-ai săi deteră năvală şi o furară pe viitoarea mireasă. Ştiind că vor fi urmăriţi, netrebnicii se ascunseră în pădure, nu departe de Fântâna Vânătorilor, cum o numesc astăzi localnicii. Chiar şi aşa, însă cazacul cel viteaz şi mai mulţi tovarăşi de-ai săi le deteră tâlharilor de urmă. Se porni o luptă pe viaţă şi pe moarte cum nu se mai văzuse vreodată, în Pădurea Neagră. Turcii fură ucişi până la unul, mulţi dintre ei omorâţi în timp ce, îngenuncheaţi, cereau îndurare cazacilor şi lui Allah. Cazacul îşi salvă nevătămată mireasa şi plecară împreună să facă o nuntă ca în poveşti. Pe locul în care turcii îşi pierdură vieţile, la scurt timp după acea bătălie răsări lăstarul unui stejar. Înmuiat poate sângele tâlharilor, luă cu timpul forma aceea ciudată, ce îi dete numele ce îl poartă şi astăzi, „Stejarul Îngenuncheat”, scriu cei de la povestilemariinegre.ro.

Ce poți vedea în Pădurea Caraorman?

Pădurea Caraorman are o suprafață de 2.250 ha și este arie protejată prin lege, fiind inclusă în Parcul Național Delta Dunării. Fauna din regiunea este una bogată și adăpostește câteva specii de mamifere, precum: vidra – Lutra lutra, o specie de iepure – Lepus capensis, chițcan mic – Sorex minutus, chițcan comun – Sorex araneus. Totodată, pădurea oferă condiții optime pentru diferite păsări, ca vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), corbul comun (Corvus corax) sau ciocănitoare neagră (Dryocopus martius).

În ceea ce privește flora regiunii, aici cresc păduri de stejar în amestec, păduri de luncă (frasin, plop), arbusti (zălog și cătină roșie), hamei, curpen, comunități de papură și stuf, precum și din mai multe specii ierboase.

Foto: deltă.ro și Wikipedia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot