Care este diferența dintre venin și otravă?

04.10.2022
Care este diferența dintre venin și otravă?

Pe Pământ există tot felul de creaturi mortale, cele mai multe dintre ele găsindu-se în zonele calde ale planetei, cum ar fi Australia. Multe dintre aceste viețuitoare sunt adevărați asasini și pot ucide prada dintr-o singură mişcare. Înțepătura sau mușcătura poate fi fatală inclusiv pentru oameni. Păianjenii, scorpionii și șerpii sunt doar câteva dintre animalele a căror toxină poate ucide aproape orice viețuitoare din lume.

Diferenţa dintre venin şi otravă

Foarte mulți oameni folosesc termenii de „venin” și „otravă” pentru a exprima același lucru. Cu toate că ambele variante au o toxicitate crescută, între cele două există o diferență explicită. Se poate spune, cu alte cuvinte, că diferența dintre venin și otravă ține de mușcătură. Așadar, dacă o persoană a muşcat dintr-un animal şi a murit atunci acesta a fost otrăvitor. De cealaltă parte, dacă un om a fost înțepat sau mușcat de un scorpion sau un șarpe, de exemplu, atunci victima a fost injectată cu venin.

Ce este veninul?

Veninul este o substanță toxică secretată de anumite animale, precum șerpii sau arahnidele, și poate fi mai mult sau mai puțin mortal. Acesta reprezintă un mijloc de apărare pentru aceste viețuitoare, care nu au foarte multe posibilități de a scăpa de prădători.

Trebuie precizat că veninul este secretat de glandele acestor animale și poate fi mortal atunci când este introdus, prin înțepătură sau mușcătură, într-un alt organism. Toxicitatea din venin poate schimba procesele fiziologice și biologice din corpul victimei. De exemplu, cobra regală este unul dintre cei mai veninoși șerpi din lume. Veninul acesteia poate ucide un om în 12 ore, dacă nu beneficiază de un antidot. Moartea survine prin asfixie.

Ce este otrava?

Otrava este o substanță toxică. Aceasta poate să fie produsă în mod natural de anumite animale sau poate fi realizată chiar de om din anumite plante sau amestecuri de substanțe chimice. Un lucru este cert, dacă otrava este introdusă într-un organism uman, aceasta poate produce leziuni interne grave și chiar moartea persoanei în cauză.

În ceea ce privește viețuitoarele otrăvitoare, cele mai cunoscute sunt peștele fugu, care conține tetrodotoxină, o substanță toxică puternică pentru care nu există niciun antidot, și broasca de aur. Aceasta din urmă este cea mai toxică creatură de pe Pământ. Cu toate că are în jur de 2,5 centimetri lungime, otrava sa poate ucide, cu siguranță 10 persoane.

Trebuie precizat că există unele specii de animale care pot fi atât veninoase, cât și otrăvitoare. De exemplu, cobrele scuipătoare pot mușca, dar și împroșca cu venin în aer care poate orbi. Alte specii de șerpi veninoși pot mânca inclusiv broaște otrăvitoare și în felul acesta secretă toxinele în glandele din gât.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot