Ce animale vor dispărea în următorii ani?

06.08.2022
Ce animale vor dispărea în următorii ani?

De-a lungul timpului au fost descoperite și consemnate peste 8.7 milioane de specii diferite de animale. Mamiferele, insectele, reptilele sau păsările fac parte toate dintr-un ecosistem în care fiecare specie o influențează pe cealaltă. Se presupune că apariția animalelor pe Terra a avut loc acum 800 milioane de ani, pe când omul a evoluat “abia” acum aproximativ 2.5 milioane de ani. Cu toate acestea, omul a reușit să evolueze cel mai rapid, iar în prezent putem vorbi despre animale care vor dispărea în următorii ani chiar din cauza omenirii. 

Care sunt cauzele care duc la dispariția animalelor?

animale

În istoria cunoscută, primele animale care au dispărut au fost dinozaurii și mamuții. Ambele specii au avut de suferit din cauza schimbărilor climatice ale naturii. Dovezile științifice indică că dispariția dinozaurilor s-a produs acum aproximativ 66 milioane de ani. Cauzele au fost schimbarea mediului de viață rezultat din erupțiile vulcanice, dar și impactul unui obiect ceresc de Pământ. Pe de altă parte, dispariția mamuților s-a petrecut acum 4.000 de ani. Motivele principale ar fi topirea calotei glaciare, solul devenind prea umed pentru ca animalele să mai mănânce vegetația.

Evoluția omului a dus specia Homo-Sapiens în fruntea lanțului trofic. Cu o înclinație covârșitoare pentru a vâna, oamenii au schimbat de mai multe ori cursul istoriei pentru mai multe specii de animale.

Prima schimbare în natură cauzată de om a fost descoperită de către specialiști în jurul anilor 1600. Aceasta s-a întâmplat în pădurile luxuriante ale insulei Mauritius. Aici, ultimul exemplar de Pasăre Dodo a murit, odata cu aceasta murind si specia. Apariția omului pe insulă a dus la distrugerea speciei într-o perioadă scurtă de doar 100 de ani. Alte specii de animale care au dispărut din cauza oamenilor au fost: Vaca de mare (1768), Pinguinii Auk (1852), Quagga (1883), Porumbeii Călători (1914), Tigrul Tasmanian (1936), Rinocerul Negru de Vest (2011)

Ce animale vor dispărea în următorii ani?

În prezent, planeta de confruntă cu o criză climatică nemaiîntâlnită în istoria omenirii. Cele mai frecvente dovezi sunt seceta accentuată în mai multe părți ale globului, valuri de căldură care dau toate recordurile peste cap, topirea accentuată a ghețarilor, dar și creșterea nivelului mării.

Cauzele principale care au dus la aceste modificări în natură sunt legate de intervenția omului în ecosistem. Arderea combustibililor fosili, tăierea pădurilor sau creșterea animalelor într-un record absolut, duc la schimbări climatice și la creșterea temperaturilor pe pământ.

Efectele încălzirii globale nu întârzie să apară, multe milioane de oameni având de suferit, dar și animale. Se presupune că până în anul 2100 dispariția celor mai multe animale va fi un rezultat direct al încălzirii globale.

1. Broasca țestoasă
Potrivit specialiștilor, toate speciile de țestoase sunt îndreptate către dispariție. Principalele motive sunt: poluarea oceanelor, schimbarea climatică, pescuitor excesiv sau braconajul.

2. Albinele
Albina este principalul aliat al omului pentru supraviețuire. Prin polenizarea plantelor, un procent semnificativ din mâncarea zilnică se datorează albinelor. Îngrijorarea pentru albine este datorată nivelului ridicat de substanțe chimice utilizate în culturile oamenilor.

3. Urșii polari

Se presupune că la nivel mondial mai există aproximativ 36.000 de exemplare. Topirea ghețarilor de la poli sunt principalele motive care duc la dispariția urșilor polari. Hrana acestora este bazată pe carnea de focă.

4. Tigrii și Gheparzii

Tigrii și Gheparzii sunt listate ca specii pe cale de dispariție. La nivel mondial, populația tigrilor numără sub 4.000 de exemplare, iar numărul gheparzilor este puțin peste 7.000. În prezent, mai multe subspecii de tigri au dispărut, printre care Tigrul din Bali, Tigrul din Java și Tigrul Caspic. Acestea sunt vânate, in principal, de către oameni.

5. Delfinii

Din cele 36 de subspecii de delfini, 34 sunt considerate pe cale de dispariție. La fel ca în cazul țestoaselor, dispariția delfinilor este dată de pescuitul excesiv sau poluarea apei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot