Ce animale vor dispărea în următorii ani?

06.08.2022
Ce animale vor dispărea în următorii ani?

De-a lungul timpului au fost descoperite și consemnate peste 8.7 milioane de specii diferite de animale. Mamiferele, insectele, reptilele sau păsările fac parte toate dintr-un ecosistem în care fiecare specie o influențează pe cealaltă. Se presupune că apariția animalelor pe Terra a avut loc acum 800 milioane de ani, pe când omul a evoluat “abia” acum aproximativ 2.5 milioane de ani. Cu toate acestea, omul a reușit să evolueze cel mai rapid, iar în prezent putem vorbi despre animale care vor dispărea în următorii ani chiar din cauza omenirii. 

Care sunt cauzele care duc la dispariția animalelor?

animale

În istoria cunoscută, primele animale care au dispărut au fost dinozaurii și mamuții. Ambele specii au avut de suferit din cauza schimbărilor climatice ale naturii. Dovezile științifice indică că dispariția dinozaurilor s-a produs acum aproximativ 66 milioane de ani. Cauzele au fost schimbarea mediului de viață rezultat din erupțiile vulcanice, dar și impactul unui obiect ceresc de Pământ. Pe de altă parte, dispariția mamuților s-a petrecut acum 4.000 de ani. Motivele principale ar fi topirea calotei glaciare, solul devenind prea umed pentru ca animalele să mai mănânce vegetația.

Evoluția omului a dus specia Homo-Sapiens în fruntea lanțului trofic. Cu o înclinație covârșitoare pentru a vâna, oamenii au schimbat de mai multe ori cursul istoriei pentru mai multe specii de animale.

Prima schimbare în natură cauzată de om a fost descoperită de către specialiști în jurul anilor 1600. Aceasta s-a întâmplat în pădurile luxuriante ale insulei Mauritius. Aici, ultimul exemplar de Pasăre Dodo a murit, odata cu aceasta murind si specia. Apariția omului pe insulă a dus la distrugerea speciei într-o perioadă scurtă de doar 100 de ani. Alte specii de animale care au dispărut din cauza oamenilor au fost: Vaca de mare (1768), Pinguinii Auk (1852), Quagga (1883), Porumbeii Călători (1914), Tigrul Tasmanian (1936), Rinocerul Negru de Vest (2011)

Ce animale vor dispărea în următorii ani?

În prezent, planeta de confruntă cu o criză climatică nemaiîntâlnită în istoria omenirii. Cele mai frecvente dovezi sunt seceta accentuată în mai multe părți ale globului, valuri de căldură care dau toate recordurile peste cap, topirea accentuată a ghețarilor, dar și creșterea nivelului mării.

Cauzele principale care au dus la aceste modificări în natură sunt legate de intervenția omului în ecosistem. Arderea combustibililor fosili, tăierea pădurilor sau creșterea animalelor într-un record absolut, duc la schimbări climatice și la creșterea temperaturilor pe pământ.

Efectele încălzirii globale nu întârzie să apară, multe milioane de oameni având de suferit, dar și animale. Se presupune că până în anul 2100 dispariția celor mai multe animale va fi un rezultat direct al încălzirii globale.

1. Broasca țestoasă
Potrivit specialiștilor, toate speciile de țestoase sunt îndreptate către dispariție. Principalele motive sunt: poluarea oceanelor, schimbarea climatică, pescuitor excesiv sau braconajul.

2. Albinele
Albina este principalul aliat al omului pentru supraviețuire. Prin polenizarea plantelor, un procent semnificativ din mâncarea zilnică se datorează albinelor. Îngrijorarea pentru albine este datorată nivelului ridicat de substanțe chimice utilizate în culturile oamenilor.

3. Urșii polari

Se presupune că la nivel mondial mai există aproximativ 36.000 de exemplare. Topirea ghețarilor de la poli sunt principalele motive care duc la dispariția urșilor polari. Hrana acestora este bazată pe carnea de focă.

4. Tigrii și Gheparzii

Tigrii și Gheparzii sunt listate ca specii pe cale de dispariție. La nivel mondial, populația tigrilor numără sub 4.000 de exemplare, iar numărul gheparzilor este puțin peste 7.000. În prezent, mai multe subspecii de tigri au dispărut, printre care Tigrul din Bali, Tigrul din Java și Tigrul Caspic. Acestea sunt vânate, in principal, de către oameni.

5. Delfinii

Din cele 36 de subspecii de delfini, 34 sunt considerate pe cale de dispariție. La fel ca în cazul țestoaselor, dispariția delfinilor este dată de pescuitul excesiv sau poluarea apei.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising