Care este diferența dintre Lucifer și Diavol?

21.11.2022
Care este diferența dintre Lucifer și Diavol?

Diavolul sau Antihristul este esenţa râului în lume. Acesta este opusul lui Dumnezeu, iar Biblia face referire la el în destul de puține pasaje, surprinzător. În credința creștină Diavolul mai este cunoscut și ca Satan sau Lucifer. Practic, nu există nicio diferență între Diavol și Lucifer, fiind două denumiri pentru aceeași entitate. În trecut, însă, lucrurile nu au stat chiar așa.

Ce spune Biblia despre Lucifer?

Lumea creștină a fost cea care a dat Diavolului numele de Lucifer. Această interpretare vine dintr-un pasaj special din Biblie, (Isaia 14:3-20), unde Lucifer este văzut ca un înger decăzut. În latină numele înseamnă „steaua dimineții”, fiind utilizat de-a lungul timpului şi cu alte semnificaţii.

Lucifer a început să fie folosit exclusiv pentru a-l desemna pe Satan odată cu apariția operelor literare cu tentă religioasă, precum „Infernul” lui Dante Alighieri și „Paradisul pierdut” al lui John Milton. Surprinzător este faptul că Biblia nu vorbește foarte mult despre Diavol, însă există un pasaj care îi poate pune pe gânduri chiar și pe cei mai credincioși dintre creștini.

Pe baza versetului 22:16 din Apocalipsa Iisus Hristos vorbeste despre sine ca fiind Lucifer. Mântuitorul face referire la El ca fiind „Luceafăr” sau „Steaua strălucitoare a dimineții”. Totodată, trebuie precizat că primii creștini au folosit numele de Lucifer pentru a-l desemna pe Iisus Hristos, iar această situație este confirmată și în imnul religios „Carmen Aurora”. Incredibil, nu-i așa?

Odată cu trecerea anilor, Lucifer însă a fost folosit exclusiv pentru a-l desemna pe Diavol. În concluzie, rămâne la latitudinea fiecăruia să folosească termenul „Lucifer” după cum dorește, fiindcă este greu să fie atribut exclusiv fie lui Iisus Hristos, fie Diavolului.

Cert este că multe pasaje din Biblie se contrazic unele cu altele, lăsând loc de interpretări. Conform textelor sfinte, chiar Iisus Hristos a fost ispitit de Diavol, la un moment dat, care s-a prezentat ca stăpânul tuturor țărilor. O situație atipică, având în vedere că el este conducătorul Iadului, potrivit religiei creștine.

Diavolul L-a mai dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate regatele lumii și splendoarea lor. Apoi I-a zis: Toate acestea Ți le voi da Ție dacă te vei prosterna și mi te vei închina, scrie în Evanghelia după Matei 4:8-9.

Foto: steampowered.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot