Care este diferența dintre Lucifer și Diavol?

21.11.2022
Care este diferența dintre Lucifer și Diavol?

Diavolul sau Antihristul este esenţa râului în lume. Acesta este opusul lui Dumnezeu, iar Biblia face referire la el în destul de puține pasaje, surprinzător. În credința creștină Diavolul mai este cunoscut și ca Satan sau Lucifer. Practic, nu există nicio diferență între Diavol și Lucifer, fiind două denumiri pentru aceeași entitate. În trecut, însă, lucrurile nu au stat chiar așa.

Ce spune Biblia despre Lucifer?

Lumea creștină a fost cea care a dat Diavolului numele de Lucifer. Această interpretare vine dintr-un pasaj special din Biblie, (Isaia 14:3-20), unde Lucifer este văzut ca un înger decăzut. În latină numele înseamnă „steaua dimineții”, fiind utilizat de-a lungul timpului şi cu alte semnificaţii.

Lucifer a început să fie folosit exclusiv pentru a-l desemna pe Satan odată cu apariția operelor literare cu tentă religioasă, precum „Infernul” lui Dante Alighieri și „Paradisul pierdut” al lui John Milton. Surprinzător este faptul că Biblia nu vorbește foarte mult despre Diavol, însă există un pasaj care îi poate pune pe gânduri chiar și pe cei mai credincioși dintre creștini.

Pe baza versetului 22:16 din Apocalipsa Iisus Hristos vorbeste despre sine ca fiind Lucifer. Mântuitorul face referire la El ca fiind „Luceafăr” sau „Steaua strălucitoare a dimineții”. Totodată, trebuie precizat că primii creștini au folosit numele de Lucifer pentru a-l desemna pe Iisus Hristos, iar această situație este confirmată și în imnul religios „Carmen Aurora”. Incredibil, nu-i așa?

Odată cu trecerea anilor, Lucifer însă a fost folosit exclusiv pentru a-l desemna pe Diavol. În concluzie, rămâne la latitudinea fiecăruia să folosească termenul „Lucifer” după cum dorește, fiindcă este greu să fie atribut exclusiv fie lui Iisus Hristos, fie Diavolului.

Cert este că multe pasaje din Biblie se contrazic unele cu altele, lăsând loc de interpretări. Conform textelor sfinte, chiar Iisus Hristos a fost ispitit de Diavol, la un moment dat, care s-a prezentat ca stăpânul tuturor țărilor. O situație atipică, având în vedere că el este conducătorul Iadului, potrivit religiei creștine.

Diavolul L-a mai dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate regatele lumii și splendoarea lor. Apoi I-a zis: Toate acestea Ți le voi da Ție dacă te vei prosterna și mi te vei închina, scrie în Evanghelia după Matei 4:8-9.

Foto: steampowered.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot