Cum este corect să spui: Satan sau Satana? De unde vine denumirea?

10.01.2021
Cum este corect să spui: Satan sau Satana? De unde vine denumirea?

Diavolul, Satan sau Lucifer sunt diferite nume pentru personajul negativ în funcție de religia în care acesta își face apariția. De exemplu, în iudaism, satana este un înger care încearcă omul în diferite situații pentru a-i testa credință. Acesta este un înger ascultător și nu iese niciodată de porunca lui Dumnezeu.

Nu același lucru se poate spune în creștinism, Satana fiind un înger care s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu. El este cel care a și convins-o, de altfel, pe Eva să muște din măr și să nu asculte de porunca Creatorului. În Noul Testament, Satana acesta este descris ca un balaur și poartă numele de „conducătorul demonilor” (Matei 12:24), „conducătorul lumii” și chiar „Dumnezeul acestei lumi” (Corinteni 4|4).

Ce nume are Diavolul?

În funcție de religie și cultura fiecărei societăți, Diavolul a fost denumit în mai multe feluri, după cum urmează: Satan, Satana, Demon, Asmodeu  (duh al morţii), Beliar – Veliar, Azazel, Beelzebul – Belzebut, Leviatan, Behemot, Rahab, Prințul întunericului, Lucifer, Mefistofel și multe altele.

Cel mai des întâlnite denumiri sunt cele de Satan și Satana. Termenul este un cuvânt evreiesc și înseamnă „vrăjmaș” sau „dușman”. În ceea ce privește numele Diavolului, multă lume s-a întrebat cum este corect în limba română: Satan sau Satana, fiindcă prima variantă suna masculin, iar cea de-a doua feminin. Trebuie specificat că, în limbile de proveniență, ambele sensuri sunt masculine, doar că la noi sună feminin. Așadar, este mai mult o problemă de lingvistică.

Astfel, Satan(a) este denumit în felul următor: ebraică – שָׂטָן, Satana ebraica tiberiană Śāṭān; greaca Koine – Σατανάς, Satanás; aramaică – צטנא, Śaṭanâ; arabă – شيطان, Sheikhṭaan. În Noul Testament, termenul folosit de (Matei 4:10) este Σατανᾶς (Satanas), vocativul masculin singular fiind Σατανᾶ (Satana). De aici și cele două variante: Satan și Satana.

Drept urmare, Satana nu trebuie considerat un feminin, fiindcă termenul sună așa din cauza literei „a”, care transformă cuvântul din masculin în feminin, însă Satana este de gen masculin și în ebraică și în greacă. Totuși, dacă vrem să renunțăm la confuzie este bine să folosim varianta originală din ebraică: Satan.

Foto: YouTube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot