Care este diferența dintre gem și dulceață?

16.07.2020
Care este diferența dintre gem și dulceață?

Gem sau dulceață? Care este diferența dintre gem și dulceață? Nu există o persoană pe lumea aceasta căreia să nu îi placă gemul sau dulceața. Cu toate că ambele sunt făcute din același fructe, există o diferență majoră între ele. Este important să cunoaștem care este aceasta, pentru a ști ce să cumpărăm sau cum să preparăm acest desert din fructe. Probabil, cum vă așteptați, unul dintre elementele esențiale în compoziția acestora este zahărul.

Cum se prepară gemul?

Gemul este unul dintre deserturile preferate ale copiilor. Acesta se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se adaugă zahăr. Compoziția este apoi dată la fiert și trebuie să aibă un procent măcar de 80% din fructe. Trebuie știut că gemul are o compoziție mai vâscoasă și, spre deosebire de dulceață, trebuie turnat în borcane cât e cald.

Cele mai delicioase gemuri sunt cele realizate din vișine și fructe de pădure. Cu toate acestea, gusturile nu se discută, așa că se pot face gemuri din fructele care vă plac.

Cum se prepară dulceața?

Dulceața, se poate spune că, este arta de a conserva fructele cu ajutorul zahărului. Aceasta se obține prin fierberea fructelor întregi, peste care se adaugă zahăr. Compoziția trebuie să aibă minim 50% zahăr. Fructele folosite trebuie sa fie mereu proaspete. Multă vreme, dulceața a fost considerată desertul oamenilor bogați.

Este bine de știut că procesul de fierbere nu distruge, în totalitate, proprietățile nutritive ale fructelor. Elementele minerale rămân intacte, precum și anumite vitamine din grupa B, însă vitamina C și anumiți fosfați se pierd complet.

Dulceața poate fi preparată din ce fructe doriți, unele fiind realizate chiar și din legume precum morcovul sau castravetele. Majoritatea persoanelor preferă dulceața în detrimentul gemului, fiindcă este, ați ghicit, mai dulce. La gem se pun cam 300 gr de zahăr la 1 kg de fructe, pe când la dulceață se pun aproximativ 500 gr de zahăr la 1 kg de fructe. Cu toate acestea, este bine de știut că zahărul, în cantități mari, nu face bine organismul uman.

Indiferent dacă veți alege să preparați sau să cumpărați, atât dulceața cât și gemul reprezintă două deserturi care vă vor trezi papilele gustative.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot