Care este diferența dintre gem și magiun?

17.07.2023
Care este diferența dintre gem și magiun?

Bucătăria românească a împrumutat, de-a lungul timpului, mai multe preparate culinare pe care ulterior le-a reinterpretat. Zona de est a Europei tinde să aibă o gastronomie similară, astfel că în cele mai multe dintre țări se vor găsi murături sau dulcețuri. Una dintre cele mai consumate dulcețuri este magiunul. Dar puțini români fac diferența dintre gem și magiun.

Ce este magiunul? Cum se diferențiază gemul de magiun?

magiun

Știm că românul este un om mândru. Este și lesne de înțeles, având atât de multe produse autohtone cu care ne putem mândri. De câțiva ani, magiunul este un produs înregistrat ca fiind marcă românească. Pentru cei care nu au papilele experimentate nu pot diferența magiunul de gem sau chiar de marmeladă.

Cu toate acestea, cele 3 sortimente sunt diferite. Astfel că magiunul se face doar din prune, cel puțin aceasta este rețeta tradițională. Procesul în sine este unul clasic, prin fierberea prunelor până la formarea unei paste. Secretul gustului unic îl conferă fierberea pe foc de lemne. Durează multe ore până la prepararea finală, însă gustul nu dezamăgește. În magiun nu se pune nicio cantitate de zahăr suplimentară.

În cazul gemului, zahărul se adaugă în același timp cu fructele. În momentul în care fructele și zahărul formează o compoziție omogenă, aceea este clipa în care gemul este pregătit pentru a fi pus la păstrare în borcane.

Marmelada, un produs nu foarte cunoscut în țara noastră se face cu ajutorul fructelor care sunt foarte coapte. Primul pas este de a fierbe fructele, ulterior ele sunt trecute prin site pentru a obține un piure. Și în cazul acestui preparat se adaugă zahăr.

Câte mărci înregistrate are România?

Mărcile înregistrate sunt menite pentru a conserva istoria locală, pentru a proteja preparatul de aditivii chimici, dar și pentru a crea o imagine pozitivă a țării. Italia, Spania sau Franța sunt pe podiumul statelor din UE cu cele mai multe produse înregistrate.

Din păcate, România are doar 11 produse protejate în spațiul european. Acestea sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot