Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?

12.08.2022
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?

Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de digestie. Dar care sunt mai exact diferențele dintre cele trei?

 Chefirul

Pentru a prepara acest produs, trebuie introduse granule de chefir în lapte și lăsate la fermentat în timpul nopții. Acele granule oferă chefirului un gust ușor acru, însă formează o bacterie benefică pentru corpul uman. Conform life.ro, granulele care rezultă din chefir sunt la fel cu conopida. Ceea ce este bine de știut este că persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma chefir deoarece bacteria ce se află în el descompune lactoza. Acest produs lactaic este benefic și celor care suferă de astm. Acesta este apreciat de cumpărătorii din România.

 Sana

Sana este mai gustoasă și consistentă decât chefirul, ea fiind recomandată persoanelor care au un stil de viață activ. Această băutură se prepară prin fermentarea laptelui nefiert și a culturilor de bacterii lactice și mai apoi se scade Ph-ul. Sana este folosită de persoanele care practică mult sport deoarece magneziul, calciul și sărurile din ea oferă o doză de energie. Acest produs este utilizat atât de către consumatorii români, cât și de cei de peste granițe. Sana conține aproximativ 3,6% grăsime.

Ayran

La originile sale, ayranul este o băutură turcească care se găsește în special în Siria, Liban, Irak și Iran. Ayranul a apărut de ani buni și pe rafturile magazinelor din România și se poate prepara din orice iaurt natural care se diluează cu apa plată sau minerală, ambele reci. Pentru aromă se adaugă mentă sau sare. Băutura se consumă, de obicei, după mâncări picante deoarece calmează stomacul și previne deshidratarea.

 Care este cel mai ales dintre cele trei băuturi?

După cum am mai menționat, nutriționiștii recomandă mai des chefirul decât sana, datorită consistenței sale. Produsul ajută și persoanele care se confruntă cu acneea, erupții cutanate sau psoriazis, căci bacteriile din chefir reechilibrează întreg organismul. Laptele bătut este consumat de obicei cu jumătate de oră înainte de orice masă deoarece oferă senzația de sațietate și ajută la procesul de slăbire.

„Chefirul este acrisor și intepator, sana e mai dulceagă decât chefirul (sunt agenti de fermentare diferiti) iar ayranul e iaurt cu apă și sare, fiind foarte sărat”, a explicat un specialist în domeniul lactatelor pentru shtiu.ro.

Se recomandă consumarea cât mai rară a iaurturilor cu cereale sau fructe deoarece ele conțin cel mai mare procentaj de zahăr și grăsimi. Pentru cei care doresc să consume sana sau chefir natural, acestea pot fi preparate ușor acasă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot