Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?

12.08.2022
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?

Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de digestie. Dar care sunt mai exact diferențele dintre cele trei?

 Chefirul

Pentru a prepara acest produs, trebuie introduse granule de chefir în lapte și lăsate la fermentat în timpul nopții. Acele granule oferă chefirului un gust ușor acru, însă formează o bacterie benefică pentru corpul uman. Conform life.ro, granulele care rezultă din chefir sunt la fel cu conopida. Ceea ce este bine de știut este că persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma chefir deoarece bacteria ce se află în el descompune lactoza. Acest produs lactaic este benefic și celor care suferă de astm. Acesta este apreciat de cumpărătorii din România.

 Sana

Sana este mai gustoasă și consistentă decât chefirul, ea fiind recomandată persoanelor care au un stil de viață activ. Această băutură se prepară prin fermentarea laptelui nefiert și a culturilor de bacterii lactice și mai apoi se scade Ph-ul. Sana este folosită de persoanele care practică mult sport deoarece magneziul, calciul și sărurile din ea oferă o doză de energie. Acest produs este utilizat atât de către consumatorii români, cât și de cei de peste granițe. Sana conține aproximativ 3,6% grăsime.

Ayran

La originile sale, ayranul este o băutură turcească care se găsește în special în Siria, Liban, Irak și Iran. Ayranul a apărut de ani buni și pe rafturile magazinelor din România și se poate prepara din orice iaurt natural care se diluează cu apa plată sau minerală, ambele reci. Pentru aromă se adaugă mentă sau sare. Băutura se consumă, de obicei, după mâncări picante deoarece calmează stomacul și previne deshidratarea.

 Care este cel mai ales dintre cele trei băuturi?

După cum am mai menționat, nutriționiștii recomandă mai des chefirul decât sana, datorită consistenței sale. Produsul ajută și persoanele care se confruntă cu acneea, erupții cutanate sau psoriazis, căci bacteriile din chefir reechilibrează întreg organismul. Laptele bătut este consumat de obicei cu jumătate de oră înainte de orice masă deoarece oferă senzația de sațietate și ajută la procesul de slăbire.

„Chefirul este acrisor și intepator, sana e mai dulceagă decât chefirul (sunt agenti de fermentare diferiti) iar ayranul e iaurt cu apă și sare, fiind foarte sărat”, a explicat un specialist în domeniul lactatelor pentru shtiu.ro.

Se recomandă consumarea cât mai rară a iaurturilor cu cereale sau fructe deoarece ele conțin cel mai mare procentaj de zahăr și grăsimi. Pentru cei care doresc să consume sana sau chefir natural, acestea pot fi preparate ușor acasă.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot