Care este cel mai vechi pod din Europa și unde se află?

16.03.2022
Care este cel mai vechi pod din Europa și unde se află?

Cel mai vechi pod din Europa datează din vremea micenianilor (1550-1175 î. de Hr.). Acesta este încă în uz astăzi și poate fi găsit în Grecia. Este vorba despre podul Arkadiko, numit și Podul Kazarma, o construcție miceniană. Acesta poate fi găsit în regiunea de sud a Greciei continentale, peninsula Peloponeziană.

Cel mai vechi pod din Europa, Podul Arkadiko

Podul Arkadiko este situat lângă drumul modern de la Tirins la Epidauros din Peloponez, și este încă folosit și astăzi. Micul pod arcuit este încă traversat de mașini, deși oficial este doar pentru uz pietonal și este un reper important și o caracteristică funcțională a întregii zone.

Podul datează din epoca bronzului a Greciei sau în jurul anului 1.300 î.Hr. Inițial, a fost construit pentru a conecta orașul antic Epidauros cu Micene. Prin urmare, a făcut parte dintr-o rețea de drumuri militare. Acesta are 22 de metri lungime, aproximativ 6 metri lățime și 4 metri înălțime.

Cu toate acestea, ceea ce este poate cea mai interesantă caracteristică a podului este modul în care a fost construit. Podul a rămas în picioare și stabil de mii de ani, dar în mod incredibil nu folosește nicio formă de liant, cum ar fi mortarul. Greutatea calcarului și simetria în care sunt așezate blocurile pe axa verticală fac podul stabil.

În acest stil de construcție, numită zidărie ciclopică, se folosesc bolovani masivi de calcar. Aceștia au foarte puțin spațiu rămas între pietrele adiacente și se utilizează fără mortar. De obicei, bolovanii par nelucrați, dar unii s-ar putea să fi fost modelați cu un ciocan. Golurile dintre bolovani sunt umplute cu bucăți mai mici de calcar, scrie Greek Reporter.

Cele mai cunoscute și celebre lucrări care folosesc zidăria ciclopică se găsesc în Micene și Tirint, unde multe ziduri din aceste zone au fost construite folosind această tehnică impresionantă.

Potrivit arheologilor, podul a fost inițial conceput pentru a putea trece carele trase de cai cu mărfuri, dar și pentru trupele grecești în călătoriile lor prin țară. Specialiștii susțin că Podul Arkadiko ar fi cel mai vechi din Europa, însă face parte dintr-un grup de patru poduri miceniene cunoscute de lângă Arkadiko, toate datând din epoca bronzului și având designul și vechimea similară.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vapoarele nu au faruri?
De ce vapoarele nu au faruri?
De când lumea și pământul automobilele au fost dotate cu sisteme de iluminare. Inițial, primele „faruri” erau, de fapt, niște felinare. Astăzi, mașinile au lumini puternice menite să... citește tot
Cum e să conduci la o altitudine de peste 5.000 de metri? Cea mai înaltă șosea din lume se află în India!
Cum e să conduci la o altitudine de peste 5.000 de metri? Cea mai înaltă șosea din lume se află în India!
V-ați întrebat vreodată care este cea mai înaltă șosea circulată din lume? Ei bine, aceasta este situată în regiunea Ladakh din nordul Indiei la o altitudine de peste 5600 de metri. Numele... citește tot
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?
Trăim într-o epocă în care totul se desfășoară pe repede înainte. Viteza informațiilor pe care le procesăm și ritmul alert al vieții cotidiene fac ca unele aspecte mai delicate ale... citește tot