Care este cel mai sigur loc din România în cazul unui atac nuclear?

12.05.2019
Care este cel mai sigur loc din România în cazul unui atac nuclear?

Țara noastră nu a fost niciodată o mare putere militară și probabil că nu va fi niciodată. Sau, cine știe? Fiind o țară mică, România nu are dușmani în regiune. Este puțin probabil ca vreodată statul nostru să fie victima unui atac nuclear. Și totuși, dacă o bombă nucleară ar lovi România, care ar fi cel mai sigur loc în care ne-am putea adăposti?

Conform unei simulări, o bombă rusească de tipul Tsar Bomba (100 Mt), cea mai mare bombă creată vreodată, ar rade de pe suprafața Pământului atât Bucureștiul, dar și mai multe orașe din apropiere, cum ar fi Ploiești, Urziceni, Alexandria sau Giurgiu, dacă aceasta ar fi lansată în Capitală.

Care sunt cele mai sigure locuri din România în cazul unui atac nuclear?

Anual, națiunile investesc sute de milioane de dolari în adăposturi antiatomice. România are însă două astfel de locuri naturale unde ne-am putea adăposti în cazul unui atac nuclear de proporții.

Primul loc este Peștera Movile, o grotă de 300 de metri situată lângă Mangalia în care viata ar putea continua în urma unui atac nuclear. Aceasta este unică în lume pentru ecosistemul descoperit în interiorul ei în anul 1986. În total, aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săracă de oxigen, dar bogată în dioxid de carbon și metan. 

Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar lovi România?

Cel de-al doilea loc este Salina Turda, situată în zona Durgău-Valea Sărată. Aceasta are o adâncime de aproape 200 de metri și se întinde pe o suprafață de câțiva kilometri.

Primul document care vorbeşte în mod explicit de existenţa unei exploatări de sare la Salina din Turda este datat 1 mai 1271, și a fost emis de cancelaria maghiară. Prin actul menţionat, se dăruia capitlului din Transilvania „ocna de sare de la Turda”. Astfel, de sute de ani, salina Turda este unul dintre cele mai „ferite” locuri din Transilvania.

Care este națiunea care a trimis 80 de soldați la război și a primit acasă 81?

Datorită suprafeței sale și a mediului prielnic, salina Turda ar putea adăposti zeci de mii de oameni, în cazul unui atac nuclear. Salina Turda a fost folosită ca adăpost antiaerian în cel de-al Doilea Război Mondial.

Tunel din Salina Turda
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot