Care este cea mai veche destinație turistică din Europa?

17.05.2023
Care este cea mai veche destinație turistică din Europa?

Europa este, probabil, continentul cel mai diversificat atunci când vine vorba de culturi și civilizații. Ca atare, milioane de turiști din lumea întreagă vin să viziteze diferite locații pe ”Bătrânul continent”. Paris, Londra, Roma sau Veneția sunt doar câteva dintre destinațiile care au fascinat oamenii, de-a lungul timpului.

Începând cu anii 1700, Italia a început să prospere la capitolul turism datorită a două orașe: Roma și Veneția. În secolul al XIX-lea, foarte multe vedete americane veneau la Paris pentru a-și îmbogăți garderoba cu noi articole vestimentare, capitala Franței fiind văzută ca centrul mondial al modei. Cert este că Europa a reprezentat un important punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume încă din cele mai vechi timpuri.

Peșterile care au fascinat omenirea acum mii de ani

În sudul Spaniei, în apropiere de Nerja din provincia Malaga, se află un sistem de peșteri lung de 5 kilometri, denumit Cueva de Nerja sau Peșterile Nerja. Această destinație turistică a fost descoperită pentru prima dată, în anul 1959, de un grup de oameni care căuta lilieci.

Peșterile sunt renumite pentru stalactitele și stalagmitele spectaculoase, care pot fi admirate într-un tur de 45 de minute. Oamenii de știință au descoperit că zona a fost vizitată încă din cele mai vechi timpuri, însă pe atunci mai mult din motive spirituale. Cele 589 de picturi preistorice dovedesc că aceste spații interioare au fost folosite și pentru ritualuri funerare. Din păcate, aceste desene nu pot fi văzute de publicul larg din motive de conservare.

Cercetătorii de la Universitatea din Cordoba au studiat foarte atent aceste peșteri și au venit cu o ipoteză incredibilă. Datele au arătat că oamenii au vizitat aceste spații interioare mult mai devreme decât se preconiza, inițial. Dovezile au arătat că încă de acum 41.291 de ani lumea venea la aceste peșteri, cu 10.000 de ani mai devreme decât s-a crezut. Altfel spus, aceasta este cea mai veche destinație istorică din Europa.

Procesul prin care s-a analizat vechimea picturilor a fost unul complex și a identificat „35.000 de ani de ocupație umană în carstul îndepărtat” și „cel puțin 73 de faze de vizite distincte… între paleoliticul superior și preistoria recentă”, au spus oamenii de știință, potrivit adevarul.ro.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot