Care este cea mai veche destinație turistică din Europa?

17.05.2023
Care este cea mai veche destinație turistică din Europa?

Europa este, probabil, continentul cel mai diversificat atunci când vine vorba de culturi și civilizații. Ca atare, milioane de turiști din lumea întreagă vin să viziteze diferite locații pe ”Bătrânul continent”. Paris, Londra, Roma sau Veneția sunt doar câteva dintre destinațiile care au fascinat oamenii, de-a lungul timpului.

Începând cu anii 1700, Italia a început să prospere la capitolul turism datorită a două orașe: Roma și Veneția. În secolul al XIX-lea, foarte multe vedete americane veneau la Paris pentru a-și îmbogăți garderoba cu noi articole vestimentare, capitala Franței fiind văzută ca centrul mondial al modei. Cert este că Europa a reprezentat un important punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume încă din cele mai vechi timpuri.

Peșterile care au fascinat omenirea acum mii de ani

În sudul Spaniei, în apropiere de Nerja din provincia Malaga, se află un sistem de peșteri lung de 5 kilometri, denumit Cueva de Nerja sau Peșterile Nerja. Această destinație turistică a fost descoperită pentru prima dată, în anul 1959, de un grup de oameni care căuta lilieci.

Peșterile sunt renumite pentru stalactitele și stalagmitele spectaculoase, care pot fi admirate într-un tur de 45 de minute. Oamenii de știință au descoperit că zona a fost vizitată încă din cele mai vechi timpuri, însă pe atunci mai mult din motive spirituale. Cele 589 de picturi preistorice dovedesc că aceste spații interioare au fost folosite și pentru ritualuri funerare. Din păcate, aceste desene nu pot fi văzute de publicul larg din motive de conservare.

Cercetătorii de la Universitatea din Cordoba au studiat foarte atent aceste peșteri și au venit cu o ipoteză incredibilă. Datele au arătat că oamenii au vizitat aceste spații interioare mult mai devreme decât se preconiza, inițial. Dovezile au arătat că încă de acum 41.291 de ani lumea venea la aceste peșteri, cu 10.000 de ani mai devreme decât s-a crezut. Altfel spus, aceasta este cea mai veche destinație istorică din Europa.

Procesul prin care s-a analizat vechimea picturilor a fost unul complex și a identificat „35.000 de ani de ocupație umană în carstul îndepărtat” și „cel puțin 73 de faze de vizite distincte… între paleoliticul superior și preistoria recentă”, au spus oamenii de știință, potrivit adevarul.ro.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot