Care au fost cele mai distrugătoare cutremure din istorie?

08.02.2023
Care au fost cele mai distrugătoare cutremure din istorie?

Unul dintre cele mai înspăimântătoare gânduri este că în câteva secunde viitorul ni se poate schimba definitiv. Cutremurul este unul dintre cele mai distrugătoare evenimente ale naturii. Focul sau apa pot fi prevenite și chiar oprite, însă seismul este atipic. Pe acesta nu îl poți detecta decât cu câteva secunde înainte, dar magnitudinea cu care lovește ține de cât de mult dorește mama natură să lovească. Ce cutremure au rămas în memoria colectivă ca fiind cele mai distructive?

Care au fost cele mai distrugătoare cutremure din istorie?

cutremure

Cutremurul reprezintă unul dintre cele mai temute fenomene ale naturii. România se află într-o zonă seismică activă, frecvent având loc cutremure de magnitudini mici. Încă din istoria îndepărtată, o dată la o anumită perioadă inexactă, pământul ia decizia de a respira mai adânc.

Oamenii de știință au reușit să clasifice toate tipurile de cutremure, măsurându-le după scara Mercalli. Aceasta reprezintă un etalon cu 12 grade exprimate prin litere romane: I instrumental, II Slab, III Ușor, IV Moderat, V Destul de puternic, VI Puternic, VII Foarte puternic, VIII Destructiv, IX Violent, X Intens, XI Extrem, XII Catastrofal.

De-a lungul timpului de cânt se fac măsurători au fost înregistrate numeroase cutremure, dar puține au fost de-a dreptul înspăimântătoare:

  1. Valvidia (1960). Este cel mai mare cutremure înregistrat de măsurători. A avut loc în Chile pe data de 22 mai 1960 și a avut o magnitudine de 9.5 pe scara Richter. Numărul victimelor s-a ridicat la aproximativ 6.000 de persoane. Magnitudinea s-a simțit inclusiv până în Japonia;
  2. Marele cutremur din Alaska (1964). La data de 27 mai 1964, Alaska a fost lovit de cel mai mare cutremur din regiune. Cu o magnitudine de 9.2 pe scara Richter, acesta a distrus satul din apropiere și a fost urmat de un tsunami;
  3. Sumatra (2004). Indonezia se află pe una dintre cele mai active plăci tectonice. În anu 2004 a avut loc unul dintre cele mai distructive cutremure din istorie și cel mai puternic din regiune. Lovind cu magnitudinea de 9.1 pe scara Richter. Urmările cutremurului s-au transformat în tsunami care a dus la peste 1 milion de morți.

Care au fost cele mai distructive seisme din România?

România se află în una dintre cele mai active plăci tectonice din Europa. Regiunea Vrancea este recunoscută la nivel internațional pentru activitatea seismică, la nivel redus.

  1. 26.11.1802. Fiind considerat cel mai puternic cutremur din istoria României, acesta a avut o magnitudine cuprinsă între 7.9 și 8.2 pe scara Richter. Undele sale s-au simțit până la Moscova și Insula Creta, iar orașele Ruse, Varna și Vidin au fost aproape complet distruse.
  2. 10.11.1940. Este cel mai puternic cutremur din istoria contemporană a țării. Magnitudinea sa a fost de 7.4 pe scara Richter, iar efectele au dus la peste 4.000 de oameni răniți.

„S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărâmat, și era atunci mare frică.” – mărturie despre cutremurul din 26 octombrie 1802.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot