Ce este scara Richter? De ce cutremurele se măsoară astfel?

03.11.2022
Ce este scara Richter? De ce cutremurele se măsoară astfel?

Natura este uimitoare prin peisaje și fenomene care par greu de explicat. Ploaia, curcubeul sau ninsoarea sunt evenimente cu care omul s-a obișnuit fără să se teamă. Există însă și manifestări ale mamei naturi care ne înspăimântă și care ne pun viața în pericol. Unul dintre ele este cutremurul. Ce este scara Richter și de ce seismele se măsoară astfel?

Ce este scara Richter?

Richter

Scara de magnitudine Richter este metoda prin care specialiștii măsoară puterea cutremurelor. Denumirea îi poartă numele inventatorului Charles Francis Richter, care în 1935 a realizat o lucrare intitulată „Scara de magnitudine”. Măsurătorile sale au fost ulterior revizuite și redenumite în ML.

Din cauza variației cutremurelor, calculul este realizat prin logaritmi simpli pentru a face măsurătorile ușor de gestionat. O schimbare de un grad pe scara Richter înseamnă o modificare de 10 ori a amplitudinilor undelor seismice. Măsurătorile nu au o limită inferioară și nici una maximă la care se pot raporta.

Un cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 2 și 3 grade este considerat normal pentru oameni. Cu cât scara se ridică, cu atât daunele sunt mai considerabile. Un cutremur de 5 grade este moderat, iar cele de 6 sunt considerate majore. Cele mai mari cutremure din istorie au avut un nivel de magnitudine mai mare de 9 grade. Din fericire, cu cât se petrec mai multe cutremure mici, cu atât posibilitatea unui seism mare este puțin probabilă.

Richter

În România, în 1802 s-a înregistrat cel mai puternic cutremur. Magnitudinea sa a fost greu de măsurat, considerând că a fost cuprins între 7.9 și 8.2 grade pe scara Richter. Seismul vrâncean s-a simțit până în Moscova sau Marea Egee. Forța sa a distrus aproape în totalitate Ruse, Varna sau Vidin.

Conform oamenilor de știință, România este a 3-a cea mai expusă țară din Europa la riscul seismic, după Cipru și Grecia. Numai în anul 2021, au fost înregistrare aproximativ 324 de cutremure, cu magnitudini variate. Cele mai multe au fost cuprinse între 2 și 4.7 grade.

Ce trebuie să facem în caz de cutremur?

Deși cutremurele mari sunt foarte rari, iar cele dezastroase sunt puțin probabile, oamenii trebuie să fie pregătiți oricând pentru aceste fenomene. Natura ne-a dovedit de-a lungul timpului că este imprevizibilă.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență din România, există mai multe reguli și protocoale prin care cetățenii se pot proteja în cazul unui cutremur:

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot