Ce este scara Richter? De ce cutremurele se măsoară astfel?

03.11.2022
Ce este scara Richter? De ce cutremurele se măsoară astfel?

Natura este uimitoare prin peisaje și fenomene care par greu de explicat. Ploaia, curcubeul sau ninsoarea sunt evenimente cu care omul s-a obișnuit fără să se teamă. Există însă și manifestări ale mamei naturi care ne înspăimântă și care ne pun viața în pericol. Unul dintre ele este cutremurul. Ce este scara Richter și de ce seismele se măsoară astfel?

Ce este scara Richter?

Richter

Scara de magnitudine Richter este metoda prin care specialiștii măsoară puterea cutremurelor. Denumirea îi poartă numele inventatorului Charles Francis Richter, care în 1935 a realizat o lucrare intitulată „Scara de magnitudine”. Măsurătorile sale au fost ulterior revizuite și redenumite în ML.

Din cauza variației cutremurelor, calculul este realizat prin logaritmi simpli pentru a face măsurătorile ușor de gestionat. O schimbare de un grad pe scara Richter înseamnă o modificare de 10 ori a amplitudinilor undelor seismice. Măsurătorile nu au o limită inferioară și nici una maximă la care se pot raporta.

Un cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 2 și 3 grade este considerat normal pentru oameni. Cu cât scara se ridică, cu atât daunele sunt mai considerabile. Un cutremur de 5 grade este moderat, iar cele de 6 sunt considerate majore. Cele mai mari cutremure din istorie au avut un nivel de magnitudine mai mare de 9 grade. Din fericire, cu cât se petrec mai multe cutremure mici, cu atât posibilitatea unui seism mare este puțin probabilă.

Richter

În România, în 1802 s-a înregistrat cel mai puternic cutremur. Magnitudinea sa a fost greu de măsurat, considerând că a fost cuprins între 7.9 și 8.2 grade pe scara Richter. Seismul vrâncean s-a simțit până în Moscova sau Marea Egee. Forța sa a distrus aproape în totalitate Ruse, Varna sau Vidin.

Conform oamenilor de știință, România este a 3-a cea mai expusă țară din Europa la riscul seismic, după Cipru și Grecia. Numai în anul 2021, au fost înregistrare aproximativ 324 de cutremure, cu magnitudini variate. Cele mai multe au fost cuprinse între 2 și 4.7 grade.

Ce trebuie să facem în caz de cutremur?

Deși cutremurele mari sunt foarte rari, iar cele dezastroase sunt puțin probabile, oamenii trebuie să fie pregătiți oricând pentru aceste fenomene. Natura ne-a dovedit de-a lungul timpului că este imprevizibilă.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență din România, există mai multe reguli și protocoale prin care cetățenii se pot proteja în cazul unui cutremur:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot