Când vede bebelușul? Cum este vederea unui copil la naștere?

27.08.2021
Când vede bebelușul? Cum este vederea unui copil la naștere?

Un bebeluș complet sănătos aude, vede și simte încă de la naștere, însă nu suficient de clar și de dezvoltat. Aceste abilități ale micuțului se dezvoltă încă din pântecul mamei, iar el trebuie să se adapteze schimbărilor odată cu venirea pe lume.

Cum vede un copil după ce s-a născut?

Potrivit doctorilor, un bebeluș nu vede perfect imediat după ce s-a născut. Acesta poate distinge lumina de întuneric, însă are dificultăți în a descifra formele și culorile lucrurilor din jurul său. Tocmai în jurul vârstei de 2 ani vederea micuțului va fi complet dezvoltată.

Ochii unui copilaș au capacitatea de a vedea perfect, însă au nevoie de antrenament, având în vedere că lumea este plină de forme și culori. Majoritatea medicilor susțin că până la vârsta de 6 luni micuțul ar fi oarecum „orb”, iar la început el ar vedea doar în tonuri de alb și de negru, iar abia după câteva săptămâni distinge prima culoare: roșu.

Vederea bebelușului va cunoaște o dezvoltare uimitoare în primele 12 luni din viață, când va ajunge să recunoască toate lucrurile din apropiere sau din depărtare și nu va mai vedea încețoșat.

Cum se dezvoltă vederea unui bebeluș?

Nașterea unui copil reprezintă unul dintre cele mai importante momente din viața unor părinți. Creșterea și dezvoltarea normală a micuțului devine obiectivul principal din viața cuplului. De aceea, pentru orice nelămurire sau îngrijorare legată de starea de sănătate a bebelușului este indicat să consultați un medic pediatru.

Vederea micuțului între 0 și 3 luni

Vederea bebelușului între 4 și 8 luni

Vederea după 9 luni

Când îți dai seama că micuțul are probleme cu vederea?

Specialiști în sănătate recomandă ca părinții să fie foarte atenți la dezvoltarea copilului și să observe dacă întâmpină aceste dificultăți: după vârsta de 3 luni nu urmărește lucrurile cu privirea, are strabism după 6 luni de viață (îi fuge unul sau ambii ochișori), nu se poate concentra să privească fix și ochii i se mișcă tot timpul.

Medicii recomandă ca fiecare bebeluș să aibă un control oftalmologic în primul an de viață, în felul acesta putând depista și corecta eventuale probleme de vedere.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot