Când se folosește „î” din „i” și când se folosește „â” din „a”? Cum e corect?

21.09.2020
Când se folosește „î” din „i” și când se folosește „â” din „a”? Cum e corect?

Viața celor care vorbesc românește a fost complicată inutil în 1993 când a fost luată decizia privind alocarea a două litere („â” şi „î”) unui singur sunet, „î”. Literele respective se folosesc diferit în funcție de poziţia pe care o ocupă în cadrul cuvântului.

Când se folosește „î” și când se folosește „â”?

Academia Română a motivat că scrierea cu „î” din i a fost adoptată în 1953, pe vremea comuniștilor, așadar este o scriere comunistă.

În trecut, până în 1904, existau patru litere pentru sunetul „î” – e, u, â și î. De exemplu, vânt era vent, adânc era adunc, apoi s-a renunțat la e și u și-au rămas doar â și î pentru că tendința limbilor era spre simplificare și nu era eficient să existe atâtea reprezentări grafice pentru un singur sunet, scrie vice.com.

După reforma din anul 1932 s-a stabilit că „î” se va folosi mereu la începutul unui cuvânt, în cuvintele compuse (ex: neîmplinit), dar și cuvintele care se termină în -rî și derivatele lor (ex: hotărîtor, urît, chiorîș).

Două decenii mai târziu, evoluția firească a limbii a continuat în direcția stabilită în 1904 și  astfel „î” se folosea în toate cazurile. Așadar, tendința simplificării limbii și implicit folosirea lui „î” a început cu mult înainte să se instaleze regimul comunist.

Cum scriem în prezent?

Pentru a folosi corect pe „â” şi „î” există câteva reguli. Una dintre ele și cea mai importantă este că „â” se foloseşte în interiorul cuvântului, iar „î” se foloseşte fie la început, fie la sfârşit, conform Pastila de Limbă.

Există cuvinte ale căror infinitiv se scrie cu cu un „â” şi un „î”. Acestea sunt „a vârî”, „a târî” sau „a pârî”.

Alte exemple de cuvinte care se scriu cu „â”: brânză, vânzător, a frânge, trântă, urât, mântuire, plânset, gâscan sau bântuit. Respectând regula, câteva exemple de cuvinte care se scriu cu „î” sunt: în, început, învăţător, întortocheat, într-un/într-o, întreţinere, împrumut, a coborî, a urî, mohorît.

Așadar, sintagma „Miercuri a ânceput să plouă”, nu este corectă, varianta corectă fiind „Miercuri a început să plouă” (cu „î”). De asemenea, este greșit să scriem „Nu am învățat în copilărie ce înseamnă a pârâ”, corect este „Nu am învățat în copilărie ce înseamnă a pârî”. Există, din păcate, oameni care scriu în mod greșit „Ân final, am achitat ân ântregime produsul dorit”.

Pentru elevii din școala primară lucrurile stau relativ simplu şi obligativitatea de a scrie cu „â” nu întâmpină mari probleme, însă pentru străinii dornici să învețe limba română poate reprezenta o provocare o asemenea regulă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot