Când se folosește „î” din „i” și când se folosește „â” din „a”? Cum e corect?

21.09.2020
Când se folosește „î” din „i” și când se folosește „â” din „a”? Cum e corect?

Viața celor care vorbesc românește a fost complicată inutil în 1993 când a fost luată decizia privind alocarea a două litere („â” şi „î”) unui singur sunet, „î”. Literele respective se folosesc diferit în funcție de poziţia pe care o ocupă în cadrul cuvântului.

Când se folosește „î” și când se folosește „â”?

Academia Română a motivat că scrierea cu „î” din i a fost adoptată în 1953, pe vremea comuniștilor, așadar este o scriere comunistă.

În trecut, până în 1904, existau patru litere pentru sunetul „î” – e, u, â și î. De exemplu, vânt era vent, adânc era adunc, apoi s-a renunțat la e și u și-au rămas doar â și î pentru că tendința limbilor era spre simplificare și nu era eficient să existe atâtea reprezentări grafice pentru un singur sunet, scrie vice.com.

După reforma din anul 1932 s-a stabilit că „î” se va folosi mereu la începutul unui cuvânt, în cuvintele compuse (ex: neîmplinit), dar și cuvintele care se termină în -rî și derivatele lor (ex: hotărîtor, urît, chiorîș).

Două decenii mai târziu, evoluția firească a limbii a continuat în direcția stabilită în 1904 și  astfel „î” se folosea în toate cazurile. Așadar, tendința simplificării limbii și implicit folosirea lui „î” a început cu mult înainte să se instaleze regimul comunist.

Cum scriem în prezent?

Pentru a folosi corect pe „â” şi „î” există câteva reguli. Una dintre ele și cea mai importantă este că „â” se foloseşte în interiorul cuvântului, iar „î” se foloseşte fie la început, fie la sfârşit, conform Pastila de Limbă.

Există cuvinte ale căror infinitiv se scrie cu cu un „â” şi un „î”. Acestea sunt „a vârî”, „a târî” sau „a pârî”.

Alte exemple de cuvinte care se scriu cu „â”: brânză, vânzător, a frânge, trântă, urât, mântuire, plânset, gâscan sau bântuit. Respectând regula, câteva exemple de cuvinte care se scriu cu „î” sunt: în, început, învăţător, întortocheat, într-un/într-o, întreţinere, împrumut, a coborî, a urî, mohorît.

Așadar, sintagma „Miercuri a ânceput să plouă”, nu este corectă, varianta corectă fiind „Miercuri a început să plouă” (cu „î”). De asemenea, este greșit să scriem „Nu am învățat în copilărie ce înseamnă a pârâ”, corect este „Nu am învățat în copilărie ce înseamnă a pârî”. Există, din păcate, oameni care scriu în mod greșit „Ân final, am achitat ân ântregime produsul dorit”.

Pentru elevii din școala primară lucrurile stau relativ simplu şi obligativitatea de a scrie cu „â” nu întâmpină mari probleme, însă pentru străinii dornici să învețe limba română poate reprezenta o provocare o asemenea regulă.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising