Când este Sabatul și ce semnificație are?

28.01.2022
Când este Sabatul și ce semnificație are?

Sabatul a fost stabilit de Dumnezeu după ce El a făcut lumea în șase zile. El a fost primul care a sărbătorit-o și a declarat această a șaptea zi o perioadă de odihnă.

Uneori avem nevoie doar de o zi liberă. O perioadă de 24 de ore în care nu trebuie să ne gândim la muncă sau la alte griji și factori de stres ai vieții. Din fericire, Dumnezeu știa acest lucru și a plănuit-o chiar de la crearea acestei lumi.

Sabatul, ziua în care odihna și rugăciunea primează

Ce este Sabatul? O pauză. Un timp pentru a prelua totul – chiar înainte ca păcatul să polueze lumea și munca să devină o povară. Secole mai târziu, a fost inclusă în Cele Zece Porunci, astfel încât oamenii să-și amintească de unde provin, cine era Dumnezeul lor și la ce binecuvântare puteau lua parte.

Astăzi, această binecuvântare rămâne (Evrei 4:9), așa cum a pus-o Dumnezeu după ce a creat o lume întreagă în care să trăim și să avem grijă de noi (Geneza 1:26). Sabatul poate fi o pauză binevenită care ne reînnoiește pentru fiecare săptămână (făcându-ne mai productivi), permițându-ne totodată să ne apropiem de El.

Sabatul este simplu și complex în același timp. Reprezintă un dar și un simbol al credinței, al iubirii și al respectului. Amintirea Sabatului este ceva ce Dumnezeu ne cere, dar în același timp ne binecuvântează cu el.

După a șasea zi a creației, când El a făcut ființe umane, a binecuvântat ziua a șaptea, chiar dacă lucrarea creației a fost încheiată.

„Deci Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ea S-a odihnit Dumnezeu de toată lucrarea Lui pe care o făcuse în creație” ( Geneza 2:2 , 3 ), potrivit Seventh-Day Adventist Church.

Deși nu era încă numit „Sabatul”, această a șaptea zi specială a fost „sfințită” în numele creației Sale. Dumnezeu și-a făcut timp să apreciem și să ne bucurăm de această lume și ne invită să facem o pauză regulată și să facem același lucru.

Pentru a-și aminti ziua Sabatului și a o păstra sfântă, mulți oameni aleg să se distanțeze de planurile obligatorii, să meargă la biserică, să se adune cu alții pentru o masă specială sau să caute modalități de a ajunge la alții.

Multor evrei le place să susțină tradițiile străvechi ale șabatului, cuvântul ebraic al „sabatului”. Ei prețuiesc ritualuri istorice, cum ar fi pregătirea pâinii Challah cu o zi înainte, aprinderea lumânărilor de șabat și recitarea binecuvântărilor și rugăciunilor care aduc în minte ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi și pentru strămoșii noștri în Biblie.

Potrivit Britannica, sabatul evreiesc este respectat pe tot parcursul anului în a șaptea zi a săptămânii, sâmbăta, prima zi de lucru fiind duminica. Cercetătorii nu au reușit să urmărească originea săptămânii de șapte zile și nici nu pot explica originea Sabatului. O săptămână de șapte zile nu se potrivește nici cu un calendar solar, nici cu cel lunar.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot