Când au fost inventate jocurile de noroc?

05.04.2019
Când au fost inventate jocurile de noroc?

Jocurile de noroc, credeți sau nu, sunt răspândite în toate țările din lume. Indiferent de credință sau cultură, acest fenomen face parte din viața oamenilor, încă înainte de Hr.

Zarurile care au fost aruncate de către Zeus, Poseidon și Hades, pentru a împarți cerul, marea și iadul datează încă din perioada Paleoliticului. Precursorii noștri de acum 40.000 de ani, care trăiau în peșteri, au lăsat în urmă dovezi arheologice – obiecte asemănătoare zarurilor, făcute din oasele gleznelor provenite de la oi sau câini. Trecerea jocurilor de noroc online de la zaruri prelucrate din os la tehnologia modernă contemporană, unde jucătorul aruncă zarurile cu un sigur clic a fost doar o mutare logică. Vedeți aici mai multe despre detalii despre cazinourile online contemporane.

Știați că primele zaruri măsluite au fost găsite în ruinele orașului Pompeii?

Sophocles, mare poet tragedian, este primul care face referință la zaruri, într-una din lucrările sale mitologice. Afirmația că zarurile au fost inventate de către un erou mitologic au fost curând reprimate prin descoperirea unor perechi de zaruri dintr-un mormânt egiptean din 3000 ÎH. Chiar dacă nu  grecii sau romanii sunt fondatorii jocurilor de noroc, aceștia erau mari amatori, iar atunci când jocurile de noroc pe bani au fost interzise în Roma Antică, romanii au inventat primele jetoane de jocuri.

Cele mai vechi dovezi ne duc în China Antică, unde s-au descoperit niște forme rudimentare de jocuri de noroc, niște plăcuțe din lemn, „desenul lemnului”, o formă asemănătoare jocului LOTO. La început, aceste jocuri au fost folosite pentru finanțarea unor lucrări de stat, inclusiv Marele Zid din China. Tot chinezii, conform oamenilor de știință, sunt și inventatorii jocurilor de cărți, care jucau o formă asemănătoare, folosind modele domino pe hârtie iar cărțile erau și miza.

Originea Jocului Blackjack încă este dezbătută și nu se poate spune cu exactitate dacă părintele legal este jocul spaniol Ventiuna (21), așa cum ne spune Don Quixote într-una din lucrările sale, jocul Trente-un (31) sau variația franceză Vingt-et-un. Cert este că jocul francez este cel mai asemănător la reguli și este variația care a trecut granița în USA, odată cu primii imigranți. În Nevada, jocul a fost botezat cu numele de blackjack, în urma unor promovări făcute de operatorii de cazinouri, pentru a atrage câți mai mulți clienți. Blackjack a fost denumită mâna câștigătoare, atunci când jucătorul avea un As de pică și un Blackjack – valet de pică sau cluburi – și plătea 10:1.  Cotele speciale au dat rezultate, atât pentru  starea financiară a proprietarilor de cazinouri, cât și pentru promovarea jocului, care a făcut și continuă să facă istorie și în ziua de astăzi. 

1796 este anul  care a introdus Jocul de ruletă în viața oamenilor, undeva în Paris, de către marele matematician Blaise Pascal. Niște călugări dominicani, interesați de istoria Chinei, au adus dovezi parțiale cum că jocul exista deja în istoria chineză, sub o altă formă – aranjarea a 37 de figurine de animale pe un carton, care prezenta piața magică, cu numere care însumau cifra 666. Buzunarul Zero si Roata sunt diferențele care au făcut trecerea la jocul de Ruletă și toate gloriile au mers la Blaise Pascal.

Pokerul, un joc de cărți care s-a alăturat organic la jocurile de noroc, nu își cunoaște predecesorii cu certitudine. As-nas, Poque, Primero, Poca, sunt toate variații de joc din toată lumea care declară că ei sunt părinții adevărați ai poker-ului. Vă putem spune cu siguranță, că forma de joc pe care o cunoaștem cu toții, a fost introdusă în Statele Unite în anii 1700. Sunt dovezi care datează din viața americanilor de pe râurile Mississippi, din anii 1700 și 1800, cum aceștia au transformat jocul de la un pachet cu 20 de cărți la forma care ne este familiară, cea cu 52 de cărți în pachet și totul despre bani.

Sloturile sau păcănele, termenul cunoscut tuturor jucătorilor, vine cu o  istorie de peste 120 de ani și totul a început cu aparat denumit Banditul cu un sigur braț. Primul aparat de acest gen a fost inventat de Compania Sittman și Pitt, în 1891 și simbolurile erau reprezentate de cărți de joc.  Contra valoarea unui nichel, jucătorii încercau să alinieze mâini de poker câștigătoare pe cele 5 role. Aparatul nu avea mecanismul de plată dezvoltat iar premiile se plăteau la bar consumabile, băuturi, trabucuri, mâncare. În timp, sloturile au luat multe forme, de la aparate cu 3 role, 5 role, sute de linii de câștig, premii în gumă de mestecat sau alte consumabile, la variații cu jackpot și jocuri adiacente, care au fidelizat milioane de jucători în zilele noastre.

Deși s-au găsit artefacte care dezvăluie că jocurile de noroc datează de când s-a format omenirea, la cele mai multe nu se poate spune exact când și cum au luat naștere. Cert este că acestea s-au transformat într-o adevărată industrie, unde se rulează milioane de euro și care aduce Statului un buget considerabil.

Nu se știe cu exactitate când a apărut pokerul
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising