Bătălia de la Mărăști, momentul când bravii ostași români au luptat în izmene

13.01.2022
Bătălia de la Mărăști, momentul când bravii ostași români au luptat în izmene

Despre curajul și determinarea soldaților români din perioada celor două mari războaie mondiale s-au scris mii de articole și de cărți. Deși e greu să alegem relatarea unui singur episod în care soldații și-au dovedit curajul, unul dintre momentele remarcabile rămâne bătălia de la Mărăști când un întreg batalion a luptat în izmene.

Românii în izmene au pus pe fugă nemții

De multe ori, eroismul se împletește de minune cu nebunia. Acesta a fost și cazul unui batalion care a luptat doar în indispensabili și, mai mult, i-a învins pe nemți. Totuși, motivul pentru care ostașii români au  luptat aproape dezbrăcați nu s-a dorit a fi făcut public niciodată.

În dimineața zilei 11 iulie 1917, la ora 03.50, a început ceea ce avea să rămână în memoria colectivă ca „bătălia în izmene”.

Întrucât era destul de cald afară, soldații români decid să facă baie în Siret. La rândul lor, nemții hotărăsc să lanseze o ofensivă care-i surprinde pe unii dintre români… la scăldat. Fără să se gândească prea mult, maiorul Ionescu Atanasie ordonă deschiderea focului.

„Înainte, pe ei, mă, pe ei, băieţi, ura, ura..”.

Ostaşii Batalionului 3, Regimentul 32, şi companiile 5-6 din Regimentul 7 pornesc la contraatac în cămăşi, cu un formidabil ‘Ura, ura…'”.

La vederea inamicului, nemții bat în retragere. Soldații români îi ajung pe nemți din urmă, deși o parte luptă doar în izmene și cu baioneta, și încep să execute sute de nemți dezorientați. După lupte grele, locotenent-colonelul A. Gheorhoiu, comandantul regimentului 22 infanterie a reușit cu oamenii săi să ajungă pe înălțimea ce domina localitatea Mărăști.

În raportul său, căpitanul Filip Dascălu preciza cu subiect și predicat că dorește să nu rămână în istorie informația potrivit căreia acest atac a avut loc după ce „ostaşii români fuseseră surprinşi de inamic, făcând baie în Siret”.

Bătălia de la Mărăști a ținut până pe 19 iulie și se spune că, alături de ofensivele de la Mărășești și Oituz, a schimbat soarta războiului pentru români. Prin luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz armata română a demonstrat că era pregătită să salveze existența statului român.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
De săptămâni bune se vorbește despre pace în Ucraina. Statele Unite ale Americii și Rusia poartă negocieri, însă un acord de pace este departe de a fi pus în practică. Publicația Kyiv... citește tot