„Atenție, se închid ușile!” A cui este vocea din metrou?

08.10.2022
„Atenție, se închid ușile!” A cui este vocea din metrou?

Metroul din București este singurul de acest fel din România. Istoria sa începe în epoca comunistă și se întinde până în prezent, unde autoritățile doresc modernizarea acestuia. Planurile municipalității prevăd construirea unor noi stații și linii de metrou care să unească mai multe cartiere de centrul orașului. Zilnic, peste 700.000 de persoane circulă cu acest mijloc de transport, auzind vocea unei doamne care anunță următoarele stații. Ascultând-o de atâția ani, este timpul să aflăm a cui este, de fapt, vocea din metrou. Doamnelor și domnilor, „Atenție, se închid ușile!”

Care este istoria pe scurt a metroului Bucureștean

metrou

Complet funcțional din 1979, acesta a fost construit la ordinul Regimului Ceaușescu cu dorința de a lua greutatea de pe umerii transportului în comun de suprafață, care era super aglomerat. Stațiile au fost construite cu un aspect simplu, demn de un regim închis, care permitea un flux ridicat de oameni.

Acesta s-a dezvoltat rapid, până la schimbarea sistemului politic din 1989. Revoluția Română a însemnat pentru București o oprire a proiectelor pentru metrou, astfel că timp de peste 20 de ani, singurele modificări care s-au făcut au fost legate de denumirea stațiilor.

Începând cu anul 2010, anumite extinderi au fost reluate, având un prezent 5 magistrale care leagă cele mai importante zone ale capitalei. În prezent se lucrează la construirea celei de-a 6-a care leagă Aeroportul Otopeni de centrul orașului. Diferiți primari de sector au promis cetățenilor construirea a încă o magistrală care să unească Sectorul 5 de Gara de Nord. Totalul suprafeței acoperită de metrou este de 76 kilometri.

A cui este vocea din metrou?

Fiind unul dintre cele mai importante mijloace de transport în comun, metroul are nevoie de o funcționalitate perfectă. Pentru acest lucru s-a pus la dispoziție vocea unei persoane care să anunțe viitoarele stații și legăturile dintre magistrale, dar și momentul în care se închid ușile trenurilor.

Deși este ascultată anual de milioane de oameni, prea puțini știu cine se află în spatele vocii. Ea se numește Isabela Neamțu și este o actriță tocmai din Piatra Neamț. De mai mulți ani, femeia este vocea care îi anunță pe oameni: „Atenție! Se închid ușile”.

Totuși, actrița a fost nevoită să dea în judecată compania pentru că i s-a refuzat remunerația pentru serviciile ei, instanța decizând să primească suma derizorie de doar 4.300 de dolari, deși ea ceruse 170.000 de dolari.

Foto: Depositphotos.com & Metrorex.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot