A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Cum e posibil?

06.06.2024
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Cum e posibil?

În anul 2012, în lume existau 195 de țări, din care 193 erau membre ale Naţiunilor Unite. Unii ar spune că în lume sunt 197 de țări, dacă se iau în considerare și Kosovo și Taiwan. Există state cu extrem de mulți vecini (China și Rusia câte 14), dar și țări care duc complet lipsă de vecini.

Australia, țara fără vecini

Sunt o mulțime de state care nu au niciun vecin. Toate sunt insule și sunt înconjurate complet de apă. Iată statele fără vecini: Marea Britanie, Irlanda, Haiti, Republica Dominicană, Papua Noua Guinee și Indonezia, Japonia, Cuba, Bahamas, etc. A șasea cea mai mare țară din lume nu are niciun vecin terestru. Numele ei? Australia.

Cu o suprafață de 7,692,024 de kilometri pătrați, Australia este pe locul al 6-lea în lume ca mărime, după Rusia, Canada, China, Statele Unite ale Americii și Brazilia.

Australia este cel mai vechi, cel mai plat și cel mai uscat continent locuit. Australia este o țară megadiversă, iar dimensiunile sale îi conferă o mare varietate de peisaje și climate, cu deșerturi în centru, păduri tropicale în nord-est și lanțuri muntoase în sud-est.

Cine a descoperit Australia?

Potrivit datelor istorice, teritoriile Australiei au fost descoperite, pentru prima dată, de către exploratorii din Țările de Jos, în anul 1606. Ulterior, Marea Britanie a ridicat pretenții la teritoriile din est ale continentului, începând cu anul 1770, și a început să colonizeze regiunea prin deportările penale.

Realizatorul de film Ben Cropp a căutat o navă care s-a scufundat acum 500 de ani, în zona continentului australian, și este de părere că două corăbii portugheze şi una spaniolă s-ar fi scufundat în apropiere de Cape York în secolul al XVI-lea, anterior sosirii olandezilor. Potrivit acestuia ar exista dovezi ale unei debarcări a portughezilor pe coasta de nord-est a Australiei, în anul 1522.

Care sunt statele cu cei mai mulți vecini?

China, cea mai populată țară de pe Glob (1,5 miliarde de locuitori), are 14 vecini. Statele care se învecinează cu China sunt: Mongolia, Rusia, Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Coreea de Nord, Bhutan, Myanmar, Laos şi Vietnam.

Rusia, cea mai mare țară de pe Glob (17,1 milioane de kilometri pătrați), are tot 14 vecini. Statele care se învecinează cu Rusia sunt: China, Ucraina, Belarus, Polonia, Coreea de Nord, Kazakhstan, Finlanda, Georgia, Norvegia, Mongolia, Lituania, Azerbaijan, Estonia și Letonia.

Pe poziția a 3-a se află Brazilia, cu 10 vecini astfel: Argentina, Columbia, Peru, Venezuela, Bolivia, Uruguay, Paraguay, Guineea Franceză, Surinam, Guyana. În total, cuprinzând și Brazilia, în America de Sud sunt 15 state.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot
Povestea lui Carl Akeley, americanul care a ucis leopardul cu mâinile goale
Povestea lui Carl Akeley, americanul care a ucis leopardul cu mâinile goale
În disputa dintre om și animale sălbatice cu gabarit mare, de cele mai multe ori, învingător iese de cele mai multe ori animalul, dacă omul nu are la dispoziție nicio armă. Dar, mai sunt și... citește tot
Greseala la aparatul de aer conditionat pe care o facem toți! Ce reprezintă temperatura pe care o setezi la aparat?
Greseala la aparatul de aer conditionat pe care o facem toți! Ce reprezintă temperatura pe care o setezi la aparat?
Cel mai bun „prieten” al nostru în zilele caniculare de vară este, cu siguranță, aparatul de aer condiționat. Un dispozitiv simplu care reușește în timp record să răcorească și cea... citește tot