Cât putem rezista fără somn?

18.01.2019
Cât putem rezista fără somn?

E clar că omul nu poate să trăiască fără somn și organismul are nevoie de odihnă. Există însă oameni care au dus la extrem gestul de a sta treji și cu multă voință și antrenament au reușit să stea treji zile în șir. Totuși, cât putem rezista, în mod normal, fără să dormim?

Lipsa somnului (stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme) face ca funcțiile creierului să dea rateuri. De exemplu, partea creierului ce este responsabilă pentru controlul limbajului, a memoriei de scurtă durată şi simţul timpului au mari probleme de funcționare. Organismul se comportă ca și cum am fi beți.

Totodată, capacitatea de lua decizii cât de cât raţionale şi în timp util este extrem de diminuată. Fix cum se întâmplă atunci când consumăm o cantitate mai mare de băuturi alcoolice. Așadar, unii oameni pot să stea câteva ore fără să doarmă, în timp ce alții reușesc zile în șir.

E adevărat că păsările dorm în timpul zborului?

Recordul absolul de a nu adormi îi aparţine lui Randy Gardner, care la vârsta de 17 ani a reuşit să rămână treaz un număr de 264 ore, adică circa 11 zile. Deși starea fizică nu i-a fost afectată lui Randy, cea psihică a avut ceva de suferit pe durata celor 11 zile de nesomn. În ziua a 10-a de nesomn, acesta nu mai putea face niște calcule simple de matematică.

Oamenii de științe din Statele Unite ale Americii i-au supus la niște experiemente de nesomn pe piloții de pe avioanele de vânătoare americane. Experimentele au demonstrat că piloţii de vânătoare din cadrul Air Force au intrat într-o stare de delir după ce au fost supuşi zile în șir privării de somn.

Ce se întâmplă cu salariul unui angajat Google care a murit?

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot