Ce semnificație avea dunga roșie pe buletin? E adevărat că nebunii aveau dungă roșie pe buletin?

18.02.2021
Ce semnificație avea dunga roșie pe buletin? E adevărat că nebunii aveau dungă roșie pe buletin?

Cu toții cunoaștem legenda care circula înainte de 1989 și care spunea că oamenii cu dereglări psihice erau însemnați prin aplicarea unei dungi de culoarea roșie pe buletinul de identitate. Cât este de adevărată această poveste?

Se spunea că „fericitul” posesor al acestei dungi era protejat de miliție și că putea să facă orice sau aproape orice fără să pățească nimic.

Mai mult decât atât, indivizii care făceau frecvent scandal, produceau distrugeri sau agresau fizic sau verbal trecătorii erau evitați și chiar lăsați în pace.

„Lasă-l, săracu’, are dungă roșie pe buletin! Nu e bine să te pui cu nebunul!”, erau vorbele pe care cu siguranță le-am auzit mulți dintre noi, mai ales în perioada comunistă.

În acea perioadă se spunea că dunga roșie se aplică pe buletinul oamenilor internați permanent în spitalele pentru tratarea bolilor psihice.

Aplicarea dungii roșii însemna că toate datele persoanei respective, inclusiv poza acesteia, ar fi trebuit mutate cu 1-2 cm înspre dreapta. Dunga roșie era aplicată vertical și avea pe fundal emblema spitalului unde era internat pacientul.

Dunga roșie pe buletin – mit sau realitate?

Întrebarea pe care și-o pun unii oameni este dacă dunga roșie pe buletin este doar un mit sau aceasta chiar a existat în realitate.

Cu siguranță în fiecare cartier al orașului unde trăim a existat (și poate chiar există) câte un individ sau individă care se lăuda cu nebunia sa și încerca să arate celor din jur că poate face orice și că nimeni nu are ce să-i facă.

Nu știm dacă chiar a existat această dungă roșie pe buletin pentru că nu s-a auzit și nici nu s-a scris clar despre cineva care ar fi văzut cu ochii lui un buletin însemnat.

Cu siguranță, însă, am auzit de oameni care și-au desenat singuri o dungă roșie pe buletin doar pentru a fi „cool” sau, cum se spunea în urmă cu mai bine de trei decenii, „smecherași”.

Ei bine, în realitate, niciodată nu a existat vreo formă de marcare (cu dungă roșie sau cu un x) a buletinului/cărții de identitate deținută de un bolnav psihic! Nici înainte, nici după 1989!

Stigmatizarea prin marcarea persoanelor cu tulburări psihice reprezintă un mit urban, care are la origine, probabil, o atitudine de ridiculizare a acestor oameni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot