Care este țara cu cea mai densă populație din lume? Are 19.819 locuitori/km²

17.11.2020
Care este țara cu cea mai densă populație din lume? Are 19.819 locuitori/km²

Una dintre statisticile cel mai des raportate la nivel mondial o reprezintă densitatea populației. Acest indicator se obține prin împărțirea numărului de locuitori la unitatea de suprafață și se măsoară în locuitori/km².

Care este țara cu cea mai densă populație din lume?

Densitatea poate fi calculată pentru orice domeniu, atâta timp cât este cunoscută dimensiunea zonei de teren și a populației din zona respectivă. Poate fi calculată densitatea populației din orașe, țări, continente și chiar la nivel global. În prezent, densitatea medie a populației Terra este de aproximativ 55 de locuitori/km², exceptând Antarctica.

Statul cu cea mai mare densitate a populației din lume este Principatul Monaco, unde trăiesc peste 39.000 de oameni pe o suprafață de numai 1,98 km². De aici rezultă o densitate a populației de peste 19.819 locuitori/km², conform Worldometer.info.

Dar, dacă excludem orașele-stat, așa cum este Monaco, precum și câteva mici state insulare ajungem la concluzia că țara cu cea mai ridicată densitate a populației este Bangladesh.

Deși suprafața țării este relativ mică, mai exact 148.460 km², această țară situată în sudul Asiei are o populație de peste 165 milioane de locuitori, ceea ce o situează pe locul 8 în lume. La un calcul simplu rezultă o densitate a populației de 1.113 locuitori /km².

Care este densitatea României?

România are o densitate a populației de 84 locuitori/km², cifră care plasează țara noastră pe locul 125 în lume. La capitolul populație, România este pe poziția 61, cu aproximativ 19,2 milioane de locuitori.

La polul opus se situează Mongolia, care este țara cu cea mai mică densitate a populației. La o populație de aproape 3,3 milioane de locuitori și o suprafață de 1.553.560 km² rezultă o densitate a populației de doar 2,12 locuitori/km².

Regiunea cu cea mai mare densitate a populației este, deloc surprinzător, Asia cu aproape 150 de locuitori/km². Pe locurile următoare se află Africa (45), Europa (34), America Latină și Caraibe (32), America de Nord (20) și Oceania (5).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot