Ce este icterul? Cum se manifestă?

11.06.2020
Ce este icterul? Cum se manifestă?

Icterul se manifestă prin colorarea în galben a pielii, mucoaselor şi a albului ochilor. Acesta este cauzat de creşterea nivelului de bilirubină în sânge. Acest proces este descoperit frecvent la copii, însă poate apărea și la adulți. Conform statisticilor, 60% dintre copii fac icter, atunci când sunt foarte mici. În tradiția populară, acesta este denumit gălbinare.

Bilirubina este un pigment colorat galben care este produs prin distrugerea celulelor roşii ale sângelui (eritrocite sau hematii). În mod normal bilirubina este metabolizată de către ficat şi eliminată prin bilă în tubul digestiv şi apoi prin materiile fecale la exterior.

Atunci când vine vorba de nou-născuți icterul trebuie tratat rapid, pentru că duce la complicaţii grave ce pun viaţa în pericol, precum paralizia cerebrală şi leziuni cerebrale. Această problemă indică faptul că ceva nu este în regulă cu ficatul sau cu ductul biliar și este bine să fie consultat un specialist. Dacă afecțiunea nu este tratată la timp pot apărea boli grave precum hepatita sau chiar ciroza.

Cum se manifestă icterul?

Icterul nu este o boală în sine, însă atrage atenția că în organism poate fi o afecțiune gravă cu ficatul sau cu ductul biliar. În mod normal, organismul înlocuieşte permanent celulele roşii sangvine îmbătrânite cu unele noi. Din acest proces rezultă un pigment galben numit bilirubină. Aceasta este metabolizată în ficat şi eliminată prin bilă care conţine şi substanţe ce ajută la digestie. Icterul apare atunci când este prea multă bilirubină sau nu poate să o elimine cum trebuie.

Simptomele care pot însoți icterul sunt:

• Dureri abdominale;
• Urină maronie sau închisă la culoare;
• Simptome asemănătoare gripei (febră, dureri în gât, cefalee, tuse, dureri generalizate);
• Prurit (mâncărime) generalizata;
• Stare generală alterată;
• Greaţă, vărsături şi diaree;
• Scaune decolorate sau de culoarea lutului;
• Apetit scăzut;
• Pierdere inexplicabilă în greutate;
• Slăbiciune.

Dacă aceste cauze sunt observate este indicat să fie consultat un medic specialist, de urgență. Tratamentul diferă în funcție de afecțiunea descoperită, însă dacă este analizată din timp de un doctor aceasta poate fi tratată.

Foto: ro.the-health-site.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot