Cum e posibil să urci la vale și să cobori la deal?

11.05.2020
Cum e posibil să urci la vale și să cobori la deal?

În mai multe zone din țară există un fenomen care este greu de explicat. Pe o porțiune de câțiva zeci de metri, toate obiectele urcă la vale și coboară la deal. Din punct de vedere fizic, acest lucru este imposibil însă există o explicație.

Cel mai cunoscut loc este în județul Maramureş, între localitățile Budești și Cavnic, unde lucrurile urcă singure, în loc să coboare. Fenomenul a mai fost observat și în zona Bucium, din Iaşi, dar şi în Munţii Gutâi, la trecerea dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului, Bacău.

Oamenii care au trecut prin aceste regiuni sunt de părere că acolo se întâmplă lucruri paranormale. În urma mai multor cercetări, au fost lansate două ipoteze. Prima este explicată de către Adrian Patrut, președinte al Societății Române de Parapsihologie, doctor în chimie, conferențiar la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Ceea ce stă la baza acestor fenomene ieșite din comun este ceea ce specialiștii numesc ‘mascon’, un termen internațional folosit, care înseamnă ‘concentrare de masă’ și provine din sintagma în engleza, ‘mass concentration’. Masconul cu proprietăți feromagnetice atrage obiectele în sus, ca un magnet. În același timp, concentrarea de masă de metale foarte grele, aflată la mică adâncime, atrag prin greutatea lor și astfel obiectele urcă, în loc să coboare”, a declarat pentru evz.ro, Adrian Patrut.

Cea de două ipoteză este, totuși, mai plauzibilă, iar specialiștii consideră că totul este doar o iluzie optică. Natura înșală ochiul, iar creierul percepe cum drumul ar urca la deal, cȃnd de fapt el coboară la vale. O iluzie optică frumoasă care a fost intens dezbătută.

Această explicație este valabilă însă doar în cazul zonei de la Cavnic, Maramures, în celelalte regiuni putând fi vorba și de un câmp electromagnetic.

Foto: geografilia.blogspot.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot