Cât de sănătoasă este cafeaua? Beneficii și riscuri

23.03.2020
Cât de sănătoasă este cafeaua? Beneficii și riscuri

Cafeaua este cea mai consumată băutură de pe planetă după apă. Beneficiile acesteia au fost evidențiate de mai multe ori de studii realizate în întreaga lume. Această băutură este sănătoasă atâta timp cât nu este consumată în exces.

Este cafeaua sănătoasă?

Cercetătorii au analizat cafeaua și sunt de părere că aceasta ajută organismul uman atunci când este băută moderat. Consumul de cafea poate ajuta pe lângă îmbunătățirea stării de spirit și la combaterea depresiei, dar și la întârzierea dezvoltării anumitor boli degenerative.

Conform unui studiu japonez, cofeina nu este ingredientul cheie care se găsește în cafea. Oamenii de știință au descoperit că există numeroase substanțe în boabele de cafea benefice pentru organismul uman. Potrivit acestora, cele mai importante substanțe sunt antioxidanții care ajută la protejarea celulelor împotriva acțiunii radicalilor liberi.

Persoanele care consumă cafea primesc o doză importantă de antioxidanți, magneziu și crom care ajută la reglarea nivelului glicemiei.

Principalele ingrediente din cafea sunt:

– cofeina
– tanina
– tianina
– xantina
– spermidina
– gaiacol
– acid citric
– acid clorogenic
– acetaldehida
– spermina
– putrescine

Este cafeaua sănătoasă?

Analizele realizate de-a lungul timpului au dovedit de cât de bună este cafeaua pentru sănătatea umană. Consumul moderat de cafea ajută, în mod direct, sistemul cardiac și creierul. De asemenea, această băutură reglează nivelul de zahăr din sânge și are beneficii foarte bune pentru ficat.

Băutorii de cafea au șanse reduse cu 60% să dezvolte boli neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer. Conform studiilor, consumul de cafea reduce riscul de a face anumite tipuri de cancer, printre care: endometrial, de prostată, gât și cap, de sân, carcinom cu celule bazale și melanom. Recent, un nou studiu a demonstrat efecte benefice și în cadrul cancerului colorectal.

Deși beneficiile sunt nenumărate, există și anumite riscuri care trebuie luate în calcul: poate înrăutăți anxietatea, insomnia și, eventual, mări riscul de a face glaucom.

În concluzie, la fel ca multe alte băuturi, cafeaua este sănătoasă atâta timp cât este băută în cantități moderate.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot