Ce reprezintă simbolul de pe stema Ucrainei?

28.02.2022
Ce reprezintă simbolul de pe stema Ucrainei?

Ucraina este cea mai urmărită țară din lume, în prezent. Invadarea acesteia de către armata rusă a dus la o unitate a oamenilor care militează pentru pace. Vladimir Putin a sperat să creeze disensiuni între liderii statelor occidentale și să scape de sancțiuni economice, însă marile puteri ale lumii au făcut front comun împotriva agresorului.

Ce semnifică simbolul de pe stema Ucrainei?

Ucraina este cea mai mare țară din Europa ca suprafață. Ea este întrecută doar de Rusia, însă aceasta din urmă se întinde și în Asia. Teritoriul Ucrainei măsoară 603.634 kilometri pătrați și este a 46-a țară ca mărime din lume. Potrivit recensamantului din anul 2001, populația Ucrainei a depășit 48 de milioane de oameni.

Istoria Ucrainei se contopește în multe momente cu cea a Rusiei. Legăturile între cele două popoare sunt indubitabile, iar influențele rusești pot fi văzute pretutindeni pe teritoriul ucrainean. Cu toate acestea identitatea și suveranitatea unei națiuni nu pot fi puse la îndoială.

Ca atare statul ucrainean are propriul imn, steag şi stema. Fiecare om din țară se identifică cu ele și reprezintă simboluri patriotice.

Stema Ucrainei are aceeași culoare cu steagul și este un scut albastru, înconjurat de un contur galben, conținând un trident galben. Acesta poate fi văzut și pe steagul prezidențial.

Emblema reprezintă o compoziție pre-heraldică legată de o dinastie din secolul al X-lea, fiind adăugate ulterior și alte elemente din secolul al XV-lea. Originea și semnificația tridentului sunt greu de stabilit în istorie, însă se pare că ar avea o legătură cu scrierea cuvântului „libertate”. Tridentul este stema oficială a Ucrainei din anul 1992.

Curiozități despre Ucraina

Foto: papirus.md

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot