Zen. Ce înseamnă să fii zen?

19.12.2018
Zen. Ce înseamnă să fii zen?

Zen. Tot mai mulți oameni folosesc expresia „să fii Zen” atunci când vor să sugereze faptul că persoana în cauză trebuie să rămână calmă și indiferentă la ceea ce se întâmplă în jur. Totuși, ce înseamnă cu adevărat să fii Zen și de la ce vine acest cuvânt scurt?

Ce înseamnă să fii zen?

Zen este un exercițiu de meditație prin care sunt anihilate toate distincțiile de ordin dualist cum ar fi adevărat sau fals, eu sau tu, subiect sau obiect și așa mai departe. Cu alte cuvinte, Zen este o sectă a budismului Mahayana, și una dintre cele mai cunoscute forme de budism japonez. Cuvântul Zen desemnează o stare de calim și pace interioară.

Pot călugării tibetani să stea pe un ou fără să-l spargă?

Substantivul Zen își are originea de la „chan” ce se poate traduce prin „intuiție” sau „meditație”. În Japonia, budismul Chan (în japoneză zen) a fost introdus în timpul perioadelor Kamakura (1185-1333) și Muromachi (1333-1573), venind din China dinastiilor Song și Yuan.

În secolul al XX-lea, Zen-ul a fost introdus în America și Europa, unde a adunat un număr însemnat de adepți.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Montreal au demonstrat că meditația Zen are efecte directe asupra sistemului nervos central crescând pragul de sensibilitate în fața durerii.

Zen

Starea Zen este starea informația din mintea subiectului este în conformitate cu informația din jurul său. În plus, subiectul nu trebuie să se împotrivească la nimic din ceea ce vine din exterior, este deschis și vede lucrurile fix așa cum sunt ele. Și nu ceea ce crede acesta.

În România anului 2018 tot mai mulți oameni folosesc expresia ” a fi Zen” când încearcă să nu-și piardă răbdarea într-o anumită situație.

Cum s-a înmulțit omenirea dacă Adam și Eva au avut doar doi băieți, Cain și Abel?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot