VJ Day: Ziua care a schimbat istoria! Ce semnificație are?

19.12.2020
VJ Day: Ziua care a schimbat istoria! Ce semnificație are?

La 15 august s-au împlinit 75 de ani de la Ziua victoriei asupra Japoniei (VJ), care a marcat sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial. După ce Japonia a predat armele la 14 august 1945, au fost anunțate două zile de sărbătoare în SUA, Marea Britanie și Australia.

Milioane de oameni din țările aliate au participat la parade și petreceri în stradă. Ziua Victoriei în Europa (VE) se sărbătorește pe Bătrânul Continent la 8 mai, ca urmare a capitulării Germaniei Naziste la 7 mai 1945, dar războiul a continuat în regiunea Asia-Pacific.

La acea vreme, premierul britanic Winston Churchill a spus: „Ne putem permite o scurtă perioadă de bucurie, dar să nu uităm nici o clipă truda și eforturile care de până acum”.

Se estimează că 71.000 de soldați din Marea Britanie și Commonwealth au fost uciși în războiul împotriva Japoniei, iar peste 12.000 au fost luați prizonieri de război, aceștia găsindu-și sfârșitul în închisorile de război ale Japoniei, scrie bbc.com. Japonia a tratat foarte rău prizonierii de război, inclusiv soldații americani și britanici care s-au predat.

VJ Day: Ziua care a schimbat istoria

După încheierea luptelor din Europa, aliații au spus Japoniei să se predea până la 28 iulie 1945, dar termenul a trecut fără ca aceștia să facă acest lucru. Japonia nu s-a predat și a pus capăt războiului când americanii au lansat bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki, pe 6 și 9 august. În urma bombardamentelor atomice s-a estimat că au murit 140.000 dintre cei 350.000 de locuitori ai Hiroshimei și cel puțin 74.000 de oameni în Nagasaki.

Președintele american, Harry S. Truman, a dat vestea capitulării Japoniei la o conferință de presă din 14 august și s-a adresat mulțimii adunate în fața Casei Albe: „Aceasta este ziua pe care o așteptăm de la Pearl Harbor. Aceasta este ziua în care fascismul moare în sfârșit, așa cum am știut întotdeauna că va fi.”

Premierul britanic Clement Atlee a spus: „Ultimul dintre dușmanii noștri a fost doborât”. El și-a exprimat recunoștința față de aliații Marii Britanii, dominionii din Australia și Noua Zeelandă, India, Birmania, toate țările ocupate de Japonia și URSS. Mai mult de atât, el a adresat mulțumiri speciale americanilor pentru că fără eforturile lor extraordinare, războiul din Est ar mai fi avut mulți ani de parcurs.

A doua zi, împăratul japonez Hirohito a fost auzit la radio pentru prima dată într-o emisiune în care a declarat: „Dacă vom continua să luptăm, rezultatul nu va fi doar distrugerea națiunii japoneze, ci va duce și la dispariția totală a civilizației umane”.

Documentele oficiale de predare au fost semnate de Japonia la 2 septembrie, la bordul vasului de război USS Missouri din Golful Tokyo. Ziua VE și Ziua VJ au marcat victoria pentru aliați, dar viețile a milioane de oameni care își pierduseră oamenii dragi au fost schimbate pentru totdeauna.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising