VJ Day: Ziua care a schimbat istoria! Ce semnificație are?

19.12.2020
VJ Day: Ziua care a schimbat istoria! Ce semnificație are?

La 15 august s-au împlinit 75 de ani de la Ziua victoriei asupra Japoniei (VJ), care a marcat sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial. După ce Japonia a predat armele la 14 august 1945, au fost anunțate două zile de sărbătoare în SUA, Marea Britanie și Australia.

Milioane de oameni din țările aliate au participat la parade și petreceri în stradă. Ziua Victoriei în Europa (VE) se sărbătorește pe Bătrânul Continent la 8 mai, ca urmare a capitulării Germaniei Naziste la 7 mai 1945, dar războiul a continuat în regiunea Asia-Pacific.

La acea vreme, premierul britanic Winston Churchill a spus: „Ne putem permite o scurtă perioadă de bucurie, dar să nu uităm nici o clipă truda și eforturile care de până acum”.

Se estimează că 71.000 de soldați din Marea Britanie și Commonwealth au fost uciși în războiul împotriva Japoniei, iar peste 12.000 au fost luați prizonieri de război, aceștia găsindu-și sfârșitul în închisorile de război ale Japoniei, scrie bbc.com. Japonia a tratat foarte rău prizonierii de război, inclusiv soldații americani și britanici care s-au predat.

VJ Day: Ziua care a schimbat istoria

După încheierea luptelor din Europa, aliații au spus Japoniei să se predea până la 28 iulie 1945, dar termenul a trecut fără ca aceștia să facă acest lucru. Japonia nu s-a predat și a pus capăt războiului când americanii au lansat bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki, pe 6 și 9 august. În urma bombardamentelor atomice s-a estimat că au murit 140.000 dintre cei 350.000 de locuitori ai Hiroshimei și cel puțin 74.000 de oameni în Nagasaki.

Președintele american, Harry S. Truman, a dat vestea capitulării Japoniei la o conferință de presă din 14 august și s-a adresat mulțimii adunate în fața Casei Albe: „Aceasta este ziua pe care o așteptăm de la Pearl Harbor. Aceasta este ziua în care fascismul moare în sfârșit, așa cum am știut întotdeauna că va fi.”

Premierul britanic Clement Atlee a spus: „Ultimul dintre dușmanii noștri a fost doborât”. El și-a exprimat recunoștința față de aliații Marii Britanii, dominionii din Australia și Noua Zeelandă, India, Birmania, toate țările ocupate de Japonia și URSS. Mai mult de atât, el a adresat mulțumiri speciale americanilor pentru că fără eforturile lor extraordinare, războiul din Est ar mai fi avut mulți ani de parcurs.

A doua zi, împăratul japonez Hirohito a fost auzit la radio pentru prima dată într-o emisiune în care a declarat: „Dacă vom continua să luptăm, rezultatul nu va fi doar distrugerea națiunii japoneze, ci va duce și la dispariția totală a civilizației umane”.

Documentele oficiale de predare au fost semnate de Japonia la 2 septembrie, la bordul vasului de război USS Missouri din Golful Tokyo. Ziua VE și Ziua VJ au marcat victoria pentru aliați, dar viețile a milioane de oameni care își pierduseră oamenii dragi au fost schimbate pentru totdeauna.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot