Cum arată vaporul de lux construit pentru soții Ceaușescu?

07.07.2023
Cum arată vaporul de lux construit pentru soții Ceaușescu?

Elena și Nicolae Ceaușescu au decis destinele românilor pentru aproape 25 de ani. Propaganda comunistă i-a ajutat să se mențină la putere, iar sistemul opresiv a creat o frică generală în societate. Toți oamenii credeau că cei doi dictatori muncesc din greu pentru făurirea socialismului, de dimineață până seara, și nu au timp liber aproape deloc.

În realitate lucrurile nu au stat deloc așa, deoarece cuplul dictatorial s-a luptat până la ultima suflare să rămână la putere și să beneficieze în continuare de beneficiile funcției. După ce au ajuns în fruntea statului, soții Ceaușescu au trăit o viață de lux. Aceștia au mâncat și s-au distrat după cum le-a poftit inima. Ba mai mult, au avut și un vapor de lux pe care l-au folosit însă o singură dată.

Vaporul de lux al soților Ceaușescu

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost răsfățații României în perioada în care s-au aflat la putere. Pentru cei doi a fost construit și un vapor de lux pe care l-au folosit o singură dată, într-o călătorie în Delta Dunării. După revoluția din 1989, ambarcațiunea a rămas în administrarea Marinei Militare. Aceasta a fost folosită, ulterior, doar pentru misiuni de protocol.

În prezent, vaporul de lux se află în portul Brăila și pentru o anumită sumă de bani poate fi închiriat. Cei care doresc să vadă cum trăiau Elena și Nicolae Ceaușescu au acum posibilitatea să o facă. Nava arată impresionant, din toate punctele de vedere, atenția pentru detalii dovedind că fostul președinte și soția lui erau foarte pretențioși.

Cum arată vaporul de lux al lui Nicolae Ceaușescu?

În anul 1979, liderul comunist român a ajuns în Egipt unde a fost plimbat de omologul său pe Nil cu un vapor. Experiența l-a impresionat pe Ceaușescu atât de mult încât la întoarcerea în țară a dat ordin să fie construită și la noi o astfel de navă maritimă. Șapte ani mai târziu ieșea din șantierul naval Oltenița vaporul de lux al lui Ceaușescu, denumit inițial Mircea cel Bătrân.

Puntea navei a fost structurată pe trei niveluri. La primul etaj se află patru apartamente, 12 cabine, dar și zona de protocol. Elena și Nicolae Ceaușescu aveau apartamente individuale, separate de un culoar. Fostul președinte avea încăperea tapetată în culoarea bej, în timp ce la soția lui totul era roz.

Trebuie precizat că mobilierul a fost sculptat manual, din lemn de tei, iar tapițeria este din mătase naturală. Salonul de protocol are 200 de metri pătrați și nu are stâlpi de susținere. În prezent, vaporul de lux se numește Mureș și poate fi închiriat pentru diferite simpozioane sau croaziere pe Dunăre.

Rezervele de combustibil, alimente și apă îi pot asigura navei o autonomie de până la cinci zile sau maxim 2.500 de kilometri, a declarat Adrian Andrei, comandantul navei, pentru digi24.ro.

Foto: evenimentulistoric.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot