Unde se află cel mai mare ceas din lume?

29.12.2021
Unde se află cel mai mare ceas din lume?

Turnurile cu ceas au fost inventate în secolul al XI-lea și au fost folosite inițial în orașe pentru a anunța oamenii în caz de urgențe, când era timpul să se închine și despre evenimente importante precum nunți și înmormântări care se întâmplau, de obicei, în centrul orașelor.

În orașele din Europa, scopul turnurilor cu ceas era pentru a anunța locuitorii foarte repede despre evenimente importante și urgente. În societatea actuală, ele sunt folosite în principal în scopuri ornamentale. Dezvoltarea tehnologiei poate să fi eliminat necesitatea acestora, dar nu le-a afectat atractivitatea estetică, farmecul sau stilul.

Unde se află cel mai mare ceas din lume?

Cel mai mare ceas din lume, conform Guinness World Records, a fost cel conceput de Jim Bowers în Statele Unite pentru festivalul Burning Man din 2012. Ceasul lui Bowers avea un diametru de aproximativ 2,8 km și o suprafață a cadranului ceasului de aproximativ 8,42 km pătrați. A fost creat folosind turnuri de oră și lasere: turnurile de oră au fost așezate într-un cerc cu laserul în mijloc.

Lungimea brațelor minute/oră/secundă era de 1,6 km fiecare. Ceasul lui Bowers avea trei lasere (secunde/minute/oră), turnul său central acționând ca cadran solar în timpul zilei și aruncând umbra peste plăcile de granit numerotate de pe pământ. Marcus Hertlein, un fizician cu laser, a proiectat mecanismul ceasului.

Cu toate acestea, în întreaga lume există cadrane de ceas care sunt dispozitive permanente situate în turnuri. Potrivit wordaltlas.com, Abraj Al-Bait este un mega complex guvernamental care cuprinde șapte hoteluri zgârie-nori din Mecca, Arabia Saudită.

Turnul central, cunoscut sub numele de Turnul Regal al Ceasului Makkah, deține cel mai mare cadran de ceas din lume cu scopul de a înlocui ora Greenwich ca fus orar central al lumii. Este a cincea cea mai înaltă structură de sine stătătoare și a treia ca mărime din lume.

Construcția a ceea ce a devenit cel mai nou și mai mare ceas din lume s-a încheiat în 2012. Toate cele patru fețe ale ceasului au un diametru de aproximativ 43 de metri și sunt iluminate de aproximativ 2 milioane de lumini LED.

Mecca Clock Tower Detail, Mecca, Saudi Arabia

Ceasul se află pe un complex de 600 de metri înălțime cu 120 de etaje și conține textul „în numele lui Allah” care rulează sub cadranele ceasului în scrierea locală. Luminile verzi și albe care clipesc de cinci ori pe zi cheamă credincioșii la rugăciune (se presupune că pot fi observate de la mai mult de 28 de kilometri distanță).

Oricum, însăși ideea de a muta referința globală pentru timp la capitala islamică și de a o asocia atât de flagrant cu o anumită religie probabil că nu va prinde atât de bine pentru mulți oameni, mai ales în Occident. La urma urmei, Greenwich Mean Time a fost stabilit în mod arbitrar cu mult timp în urmă, pur și simplu pentru că Marea Britanie era o putere maritimă la acea vreme.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising