Unde se află Canalul Bâstroe și de ce este o dispută între România și Ucraina?

21.02.2023
Unde se află Canalul Bâstroe și de ce este o dispută între România și Ucraina?

Ucraina este unul dintre cel mai mare vecin al României. Disputele teritoriale dintre cele două țări continuă chiar și în plin război la graniță. Războiul din Ucraina a adus noi oportunități pentru dezvoltarea Ucrainei, astfel că se caută noi metode prin care statul poate funcționa. Unde se află Canalul Bâstroe și de ce se opune țara noastră Ucrainei pentru acest canal?

Ce este Canalul Bâstroe?

Bâstroe

Delta Dunării este o rezervație naturală înscrisă în Patrimoniul UNESCO. Astfel că, din punct de vedere istoric, economic, al mediului zona este de o importanță semnificativă. Orice modificare sau intervenție asupra oricărei părți a Dunării poate influența fauna și flora, iar rezultatele ar fi catastrofale.

În anul 2004, autoritățile de la Kiev au inițiat numeroase lucrări pe brațele Chilia și Bâstroe pentru a realiza un nou canal care să le ofere un nou acces la porturile Mării Negre. Lucrările au presupus dragaje ale brațului cu același nume. Pe partea română s-au dus lupte politice la cel mai înalt nivel pentru a se opri lucrările, pentru că se riscau modificări ale Deltei Dunării.

Astfel că, numeroase organisme internaționale au stabilit că proiectul ucrainean încălca numeroase convenții din domeniul protecției mediului și au cerut stoparea imediată a lucrărilor. În anul 2020, autoritățile ucrainene au anunțat oficial că se renunță la proiectul inițial pentru realizarea unui noi proiect care să asigure protejarea mediului.

Un nou scandal între România și Ucraina

Autoritățile Ucrainene au început recent noi lucrări pe același canal. În virtutea războiului, s-au căutat noi metode prin care țara vecină să aibă acces la Marea Neagră. Conform acestora, adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3.9 la 6.5 metri.

Schimbările ar permite unei noi flore de transport să meargă direct către Marea Neagră de pe partea ucraineană. Ministerul Afacerilor Române a spus că va transmite Comisiei Europene că România se opune categoric intenției Ucrainei de a face lucrări de dragare pe acest canal.

”Este vorba despre executarea unor lucrări care au impact asupra Deltei Dunării. Ministerul de Externe, împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor au inițiat note verbale către Ambasada Ucrainei la București.” – a transmis Premierul român, Nicolae Ciucă

Foto: Wikipedia.org & Hotnews.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot