Unde se află Canalul Bâstroe și de ce este o dispută între România și Ucraina?

21.02.2023
Unde se află Canalul Bâstroe și de ce este o dispută între România și Ucraina?

Ucraina este unul dintre cel mai mare vecin al României. Disputele teritoriale dintre cele două țări continuă chiar și în plin război la graniță. Războiul din Ucraina a adus noi oportunități pentru dezvoltarea Ucrainei, astfel că se caută noi metode prin care statul poate funcționa. Unde se află Canalul Bâstroe și de ce se opune țara noastră Ucrainei pentru acest canal?

Ce este Canalul Bâstroe?

Bâstroe

Delta Dunării este o rezervație naturală înscrisă în Patrimoniul UNESCO. Astfel că, din punct de vedere istoric, economic, al mediului zona este de o importanță semnificativă. Orice modificare sau intervenție asupra oricărei părți a Dunării poate influența fauna și flora, iar rezultatele ar fi catastrofale.

În anul 2004, autoritățile de la Kiev au inițiat numeroase lucrări pe brațele Chilia și Bâstroe pentru a realiza un nou canal care să le ofere un nou acces la porturile Mării Negre. Lucrările au presupus dragaje ale brațului cu același nume. Pe partea română s-au dus lupte politice la cel mai înalt nivel pentru a se opri lucrările, pentru că se riscau modificări ale Deltei Dunării.

Astfel că, numeroase organisme internaționale au stabilit că proiectul ucrainean încălca numeroase convenții din domeniul protecției mediului și au cerut stoparea imediată a lucrărilor. În anul 2020, autoritățile ucrainene au anunțat oficial că se renunță la proiectul inițial pentru realizarea unui noi proiect care să asigure protejarea mediului.

Un nou scandal între România și Ucraina

Autoritățile Ucrainene au început recent noi lucrări pe același canal. În virtutea războiului, s-au căutat noi metode prin care țara vecină să aibă acces la Marea Neagră. Conform acestora, adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3.9 la 6.5 metri.

Schimbările ar permite unei noi flore de transport să meargă direct către Marea Neagră de pe partea ucraineană. Ministerul Afacerilor Române a spus că va transmite Comisiei Europene că România se opune categoric intenției Ucrainei de a face lucrări de dragare pe acest canal.

”Este vorba despre executarea unor lucrări care au impact asupra Deltei Dunării. Ministerul de Externe, împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor au inițiat note verbale către Ambasada Ucrainei la București.” – a transmis Premierul român, Nicolae Ciucă

Foto: Wikipedia.org & Hotnews.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot