Unde este și cum arată centrul Europei?

03.09.2021
Unde este și cum arată centrul Europei?

Europa are o suprafață de 10.180.000 kilometri pătrați și este mărginită de Oceanul Arctic la nord, Oceanul Atlantic la vest, Marea Mediterană la sud și de Asia la est. Altfel spus, „Bătrânul Continent” acoperă 2% din suprafața totală a Pământului sau 6,8% din zona terestră.

Unde este centrul Europei?

Pe acest continent se găsesc 50 de țări suverane, iar Rusia este cea mai mare dintre ele, acoperind 39% din suprafața Europei și cuprinzând 15% din populația ei. Istoricii au încercat, de-a lungul timpului, să găsească centrul acestui continent, iar după mai multe analize se pare că acesta ar fi în Belarus.

Așa arată monumentul care marchează centrul Europei

 

Un monument din orașul bielorus Polotsk pretinde că marchează exact punctul de mijloc al continentului european. Desigur, centrul geografic al Europei este mai larg recunoscut ca fiind puțin mai la est, în Lituania, pe baza cercetărilor conduse de Jean-George Affholder de la Institutul Național Geografic din Franța. Cu toate acestea, cercetările recente efectuate de o echipă din Belarus au identificat centrul Europei ca fiind în propria țară.

Locația din orașul Polotsk este marcată cu un monument care a fost inaugurat în anul 2008. Opera artistică descrie emisfera nordică a Pământului cu o hartă a Europei traversată de meridiane. Barca de deasupra marcajului este un simbol al orașului Polotsk, care a fost un centru comercial important pe râul Dvina, încă de pe vremea vikingilor.

Cei care ajung în această, zonă pot cumpăra o carte poștală din apropiere pentru a dovedi că au fost în exact în centrul continentului.

Cum a apărut numele Europa?

Europa este al treilea continent după Asia și Africa ca număr de locuitori. Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Se pare că Zeus, conducătorul zeilor, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă pe nume Europa (sora lui Cadmus şi fiica regelui Agenor al Feniciei făcută cu Telephasa) ce culegea flori împreună cu însoţitoarele sale pe litoralul pontic.

Zeul s-a transformat într-un taur alb cu coarne ca semiluna și a luat-o pe frumoasa Europa pe care a purtat-o în valurile Mării Negre spre ţărmurile insulei Creta, unde ea a devenit regină. Pământul pe care a fost adusă de nimfa de la Marea Neagră a primit ulterior numele său, Europa. Dar, acestea sunt povești.

Din punct de vedere etimologic, numele vine din limba greacă, de la cuvintele „Eur”, care însemna „întins”, şi „op”, care înseamnă „ochi”.

Curiozități despre Europa:

Foto: Wikipedia.org și atlasobscura.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot