Unde este și cum arată centrul Europei?

03.09.2021
Unde este și cum arată centrul Europei?

Europa are o suprafață de 10.180.000 kilometri pătrați și este mărginită de Oceanul Arctic la nord, Oceanul Atlantic la vest, Marea Mediterană la sud și de Asia la est. Altfel spus, „Bătrânul Continent” acoperă 2% din suprafața totală a Pământului sau 6,8% din zona terestră.

Unde este centrul Europei?

Pe acest continent se găsesc 50 de țări suverane, iar Rusia este cea mai mare dintre ele, acoperind 39% din suprafața Europei și cuprinzând 15% din populația ei. Istoricii au încercat, de-a lungul timpului, să găsească centrul acestui continent, iar după mai multe analize se pare că acesta ar fi în Belarus.

Așa arată monumentul care marchează centrul Europei

 

Un monument din orașul bielorus Polotsk pretinde că marchează exact punctul de mijloc al continentului european. Desigur, centrul geografic al Europei este mai larg recunoscut ca fiind puțin mai la est, în Lituania, pe baza cercetărilor conduse de Jean-George Affholder de la Institutul Național Geografic din Franța. Cu toate acestea, cercetările recente efectuate de o echipă din Belarus au identificat centrul Europei ca fiind în propria țară.

Locația din orașul Polotsk este marcată cu un monument care a fost inaugurat în anul 2008. Opera artistică descrie emisfera nordică a Pământului cu o hartă a Europei traversată de meridiane. Barca de deasupra marcajului este un simbol al orașului Polotsk, care a fost un centru comercial important pe râul Dvina, încă de pe vremea vikingilor.

Cei care ajung în această, zonă pot cumpăra o carte poștală din apropiere pentru a dovedi că au fost în exact în centrul continentului.

Cum a apărut numele Europa?

Europa este al treilea continent după Asia și Africa ca număr de locuitori. Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Se pare că Zeus, conducătorul zeilor, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă pe nume Europa (sora lui Cadmus şi fiica regelui Agenor al Feniciei făcută cu Telephasa) ce culegea flori împreună cu însoţitoarele sale pe litoralul pontic.

Zeul s-a transformat într-un taur alb cu coarne ca semiluna și a luat-o pe frumoasa Europa pe care a purtat-o în valurile Mării Negre spre ţărmurile insulei Creta, unde ea a devenit regină. Pământul pe care a fost adusă de nimfa de la Marea Neagră a primit ulterior numele său, Europa. Dar, acestea sunt povești.

Din punct de vedere etimologic, numele vine din limba greacă, de la cuvintele „Eur”, care însemna „întins”, şi „op”, care înseamnă „ochi”.

Curiozități despre Europa:

Foto: Wikipedia.org și atlasobscura.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot