Top 10 orașe foarte mari care nu sunt capitale. New York, Sydney sau Istanbul se numără printre ele

31.10.2022
Top 10 orașe foarte mari care nu sunt capitale. New York, Sydney sau Istanbul se numără printre ele

În lume există numeroase orașe imense pe care foarte mulți oameni le consideră capitalele țărilor din care fac parte. Aceste metropole gigantice sunt cele mai cunoscute centre urbane ale statelor respective, însă, în mod hilar, nu sunt capitale.

10 orașe mari care nu sunt capitale

1. New York City din statul New York. Foarte mulți oameni sunt de părere că New York City este capitala statului New York. Cu toate că este centrul economic, cultural și cel mai cunoscut oraș din Statele Unite ale Americii orașul New York City nu este capitala statului New York, ci Albany. Cât despre capitala Statelor Unite ale Americii, nici pe departe.

2. Sydney din Australia. Cel mai cunoscut oraș din Australia este de departe Sydney, emblematic pentru portul său și clădirea unde se găsește Opera. Cu toate acestea, capitala Australiei este al optulea oraș număr de locuitorii al țării și se numește Canberra.

Sydney din Australia.

3. Chicago din Illinois. Metropola este recunoscută pentru de pizza și fotbal, primind porecla de Orașul Vânturilor, dar doar atât. Springfield, orașul unde s-a născut Abraham Lincoln, este capitala statului Illinois.

4. Rio de Janeiro din Brazilia. Cine nu a auzit de Rio de Janeiro și celebrul său carnaval? Metropola este un magnet pentru turiștii din întreaga lume, însă capitala țării este Brasilia.

5. Istanbul din Turcia. Cu toate că a fost capitala Imperiului Otoman, acest titlu a dispărut de mult timp, iar în prezent Ankara este centrul politic al țării. Iată de ce a fost mutată capitala de la Istanbul la Ankara!

Istanbul din Turcia.

6. Geneva din Elveția. Cu toate că foarte mulți oameni consideră că acest oraș ar fi trebuit să fie capitala țării, titlul este deținut de Berna.

7. Johannesburg din Africa de Sud. Interesant este că această țară are trei capitale, însă niciuna dintre ele nu este Johannesburg. Capitala sistemului judiciar este Bloemfontein, capitala ramurii administrative este Pretoria, iar Cape Town este capitala legislativă a țării.

8. Timbuktu din Mali. Acest oraș este cel mai cunoscut centru urban al țării, însă capitala este Bamako.

9. Las Vegas din Nevada. Orașul plăcerilor și al cazinourilor, Las Vegas este renumit în întreaga lume. Surprinzător însă pentru mulți capitala statului Nevada este Carson City.

10. Casablanca din Maroc. Nu multă lume știe însă capitala acestei țări este Rabat. Surprinzător este că nici Casablanca și nici Marrakech, două orașe mari, nu au reușit să fie centrul de decizie al statului, potrivit reuters.com.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
O știți pe aia cu împăratul care stătea peste zece mări, zece țări și vreo câteva continente și se trezește într-o dimineață și își spune “Bă, ce departe stau!”. La fel și eu... citește tot
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot