Top 10 orașe foarte mari care nu sunt capitale. New York, Sydney sau Istanbul se numără printre ele

31.10.2022
Top 10 orașe foarte mari care nu sunt capitale. New York, Sydney sau Istanbul se numără printre ele

În lume există numeroase orașe imense pe care foarte mulți oameni le consideră capitalele țărilor din care fac parte. Aceste metropole gigantice sunt cele mai cunoscute centre urbane ale statelor respective, însă, în mod hilar, nu sunt capitale.

10 orașe mari care nu sunt capitale

1. New York City din statul New York. Foarte mulți oameni sunt de părere că New York City este capitala statului New York. Cu toate că este centrul economic, cultural și cel mai cunoscut oraș din Statele Unite ale Americii orașul New York City nu este capitala statului New York, ci Albany. Cât despre capitala Statelor Unite ale Americii, nici pe departe.

2. Sydney din Australia. Cel mai cunoscut oraș din Australia este de departe Sydney, emblematic pentru portul său și clădirea unde se găsește Opera. Cu toate acestea, capitala Australiei este al optulea oraș număr de locuitorii al țării și se numește Canberra.

Sydney din Australia.

3. Chicago din Illinois. Metropola este recunoscută pentru de pizza și fotbal, primind porecla de Orașul Vânturilor, dar doar atât. Springfield, orașul unde s-a născut Abraham Lincoln, este capitala statului Illinois.

4. Rio de Janeiro din Brazilia. Cine nu a auzit de Rio de Janeiro și celebrul său carnaval? Metropola este un magnet pentru turiștii din întreaga lume, însă capitala țării este Brasilia.

5. Istanbul din Turcia. Cu toate că a fost capitala Imperiului Otoman, acest titlu a dispărut de mult timp, iar în prezent Ankara este centrul politic al țării. Iată de ce a fost mutată capitala de la Istanbul la Ankara!

Istanbul din Turcia.

6. Geneva din Elveția. Cu toate că foarte mulți oameni consideră că acest oraș ar fi trebuit să fie capitala țării, titlul este deținut de Berna.

7. Johannesburg din Africa de Sud. Interesant este că această țară are trei capitale, însă niciuna dintre ele nu este Johannesburg. Capitala sistemului judiciar este Bloemfontein, capitala ramurii administrative este Pretoria, iar Cape Town este capitala legislativă a țării.

8. Timbuktu din Mali. Acest oraș este cel mai cunoscut centru urban al țării, însă capitala este Bamako.

9. Las Vegas din Nevada. Orașul plăcerilor și al cazinourilor, Las Vegas este renumit în întreaga lume. Surprinzător însă pentru mulți capitala statului Nevada este Carson City.

10. Casablanca din Maroc. Nu multă lume știe însă capitala acestei țări este Rabat. Surprinzător este că nici Casablanca și nici Marrakech, două orașe mari, nu au reușit să fie centrul de decizie al statului, potrivit reuters.com.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot