Top 10 orașe foarte mari care nu sunt capitale. New York, Sydney sau Istanbul se numără printre ele

31.10.2022
Top 10 orașe foarte mari care nu sunt capitale. New York, Sydney sau Istanbul se numără printre ele

În lume există numeroase orașe imense pe care foarte mulți oameni le consideră capitalele țărilor din care fac parte. Aceste metropole gigantice sunt cele mai cunoscute centre urbane ale statelor respective, însă, în mod hilar, nu sunt capitale.

10 orașe mari care nu sunt capitale

1. New York City din statul New York. Foarte mulți oameni sunt de părere că New York City este capitala statului New York. Cu toate că este centrul economic, cultural și cel mai cunoscut oraș din Statele Unite ale Americii orașul New York City nu este capitala statului New York, ci Albany. Cât despre capitala Statelor Unite ale Americii, nici pe departe.

2. Sydney din Australia. Cel mai cunoscut oraș din Australia este de departe Sydney, emblematic pentru portul său și clădirea unde se găsește Opera. Cu toate acestea, capitala Australiei este al optulea oraș număr de locuitorii al țării și se numește Canberra.

Sydney din Australia.

3. Chicago din Illinois. Metropola este recunoscută pentru de pizza și fotbal, primind porecla de Orașul Vânturilor, dar doar atât. Springfield, orașul unde s-a născut Abraham Lincoln, este capitala statului Illinois.

4. Rio de Janeiro din Brazilia. Cine nu a auzit de Rio de Janeiro și celebrul său carnaval? Metropola este un magnet pentru turiștii din întreaga lume, însă capitala țării este Brasilia.

5. Istanbul din Turcia. Cu toate că a fost capitala Imperiului Otoman, acest titlu a dispărut de mult timp, iar în prezent Ankara este centrul politic al țării. Iată de ce a fost mutată capitala de la Istanbul la Ankara!

Istanbul din Turcia.

6. Geneva din Elveția. Cu toate că foarte mulți oameni consideră că acest oraș ar fi trebuit să fie capitala țării, titlul este deținut de Berna.

7. Johannesburg din Africa de Sud. Interesant este că această țară are trei capitale, însă niciuna dintre ele nu este Johannesburg. Capitala sistemului judiciar este Bloemfontein, capitala ramurii administrative este Pretoria, iar Cape Town este capitala legislativă a țării.

8. Timbuktu din Mali. Acest oraș este cel mai cunoscut centru urban al țării, însă capitala este Bamako.

9. Las Vegas din Nevada. Orașul plăcerilor și al cazinourilor, Las Vegas este renumit în întreaga lume. Surprinzător însă pentru mulți capitala statului Nevada este Carson City.

10. Casablanca din Maroc. Nu multă lume știe însă capitala acestei țări este Rabat. Surprinzător este că nici Casablanca și nici Marrakech, două orașe mari, nu au reușit să fie centrul de decizie al statului, potrivit reuters.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot