Top 10 cele mai vechi monumente din lume

19.09.2023
Top 10 cele mai vechi monumente din lume

Aceste monumente enigmatice, împrăștiate pe tot globul, păstrează în pietrele lor degradate și sculpturile complicate secretele civilizațiilor dispărute de mult. De la megaliți falnici la morminte complicate, cele mai vechi monumente din lume oferă o privire asupra ingeniozității, credințelor și stilului de viață al strămoșilor noștri.

Cele mai vechi monumente din lume

Göbekli Tepe, Turcia (secolele 96-82 înainte de Hristos). Acest sit arheologic este considerat a fi una dintre cele mai vechi structuri artificiale cunoscute vreodată. Göbekli Tepe este o colecție veche de clădiri și stâlpi din Turcia modernă. Locația este legată de ceea ce istoricii numesc Revoluția Neolitică, care a coincis cu ființele umane care au început să trăiască cu hrană cultivată.

Situl este considerat a fi cel mai vechi lăcaș de cult care a fost descoperit, iar dovezile arată că unele sacrificii și sărbători rituale au avut loc printre structuri. Alte monumente sugerează practici funerare, indicând astfel  faptul că multe proceduri culturale au fost întreprinse la Göbekli Tepe. Situl de astăzi este plin de stâlpi sculptați și camere excavate și este cu adevărat impresionant.

Mehrgarh, Pakistan (secolele 70-55 înainte de Hristos). Situl, vechi de aproximativ 9.000 de ani, este unul dintre cele mai timpurii dovezi ale agriculturii, păstoriilor și metalurgiei din lume. Situat pe ruta dintre Valea Indusului și Afganistanul modern, orașul a reprezentat aproape sigur un loc de odihnă pe ruta comercială dintre Orientul Apropiat și subcontinentul Indian.

Descoperit în 1974 și apoi exhumat intermitent de atunci, situl este mai puțin monumental decât unele dintre descoperirile mai puțin antice. Orașul a fost construit în principal din pereți de piatră și cărămidă, care se află sub suprafața de pământ unde sunt săpați. Se spune că atunci când privești la zidurile rudimentare din Mehrgarh, vezi tenacitatea spiritului uman.

Marele Cairn din Barnenez, Franța (secolele 48-40 înainte de Hristos). Una dintre cele mai vechi clădiri din lume și poate cea mai importantă structură antică pentru studiul culturii occidentale, Cairn of Barnenez este situată în regiunea Bretagne din Franța. Adevărata vârstă a structurii a fost descoperită abia în anii 1950 și, de atunci, au existat diferite teorii despre scopul acesteia.

Teoria principală conform căreia Cairn-ul a servit ca mormânt a fost pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei de dovezi ale obiectelor folosite în practicile mortuare. Indiferent de scopul său inițial, clădirea este impresionantă. Desenele și sculpturile aliniază pereții căilor de trecere care străbat structura, iar amploarea sitului este uimitoare, având în vedere vechimea acestuia.

Anu Zigurat din Uruk, Irak (secolele 45-32 înainte de Hristos). Anu Zigurat este parte dintr-un complex substanțial de la Uruk, astăzi cunoscut sub numele de Warka, dedicat zeului cerului Anu. Ziguratele, care seamănă cu piramide cu patru laturi, cu vârfurile tăiate, au fost construite pentru a semăna cu munții și sunt adesea considerate că ar fi fost ridicate din motive religioase sau culturale.

În antichitate, ziguratul ar fi avut deasupra un templu mare, numit de istorici Templul Alb, care ar fi fost vizibil din fiecare parte a orașului, servind ca formă atât de putere, cât şi de apărare. Astăzi, rămâne doar ziguratul și, deși nu este în forma glorioasă în care a fost cândva, este încă o priveliște uluitoare.

Monte D’Accoddi, Italia (secolele 40-37 înainte de Hristos). Se crede că Monte d’Accoddi din nordul Sardiniei, Italia, a fost construit de cultura Ozieri cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Este o platformă masivă de piatră ridicată din câmpiile din jur și considerată un altar. Deși cultura nu a avut nicio relație cu mesopotamienii, structura are o asemănare izbitoare cu piramidele lor în trepte, care au fost construite cam în același timp. Săpăturile arheologice au dezvăluit că situl a fost folosit pentru sacrificii rituale de animale, potrivit worldatlas.com.

Celelalte 5 cele mai vechi monumente din lume sunt:

Foto: worldatlas.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce membrii familiei regale britanice se îmbracă mai mereu în culoarea albastră?
De ce membrii familiei regale britanice se îmbracă mai mereu în culoarea albastră?
Membrii familiei regale britanice sunt printre cele mai urmărite personalități din lume. Atenția publicului este întotdeauna îndreptată către aceștia atunci când ies în public și, de... citește tot
Cum respiră fătul în burta mamei?
Cum respiră fătul în burta mamei?
Fătul respiră în burta mamei prin intermediul unui proces numit schimbul de gaze în sânge. Acest proces implică plămânii fătului, care, deși nu sunt folosiți pentru respirație în sensul... citește tot
De ce se formează apă la genunchi? Ce este apa la genunchi?
De ce se formează apă la genunchi? Ce este apa la genunchi?
Expresia „apa la genunchi” se referă la acumularea de lichid în sau în jurul articulației genunchiului. Acest lichid poate fi numit și efuziune articulară. Cauzele acestui fenomen pot varia... citește tot