Strada din București cu un singur număr

20.03.2018
Strada din București cu un singur număr

București este, de multe ori, orașul contrastelor. Străzile Capitalei României ascund povești neștiute pentru unii dintre noi. De exemplu, nu mulți au habar despre existența unei străzi cu un singur număr. Da. O stradă și un singur număr.

Care este strada cu un singur număr?

Este vorba despre strada Vasile Adamachi, care găzduieşte Sinagoga Mare, ce datează din anul 1847. Sinagoga a fost ridicată în urma unei hotărâri a comunităţii evreilor lehi, ce trăiau în Polonia.

De unde vine expresia „o întorci ca la Ploiești”?

În perioada comunistă mai multe case ce înconjoară Sinagoga au fost dărâmate, astfel că locul caselor a fost luat de blocuri și alte construcții înalte. Sinagoga a rămas neclintită, la numărul 11. De altfel, acesta este și singurul număr de pe strada Vasile Adamachi.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Sinagoga a fost salvată de la demolare printr-un protest internaţional. Totodată, pentru comuniști a contat și faptul că Academia Română a declarat-o monument arhitectonic (ca stil arhitectonic, sinagoga este un amestec de baroc și rococo).

Începând cu anul 1991, pe strada Vasile Adamachi, se află Muzeul Holocaustului din România. În perioada 2004-2007 a fost renovat exteriorul clădirii, muzeul fiind redeschis pe data de 30 iulie 2007.

Sinagoga

Foto: romaniatourstore.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot