Situație unică pe harta lumii! Cea mai mică graniță terastră are doar 80 de metri. Ce fenomen a dus la schimbarea hărții?

22.08.2023
Situație unică pe harta lumii! Cea mai mică graniță terastră are doar 80 de metri. Ce fenomen a dus la schimbarea hărții?

Dacă granița dintre Canada și Statele Unite are o lungime de aproape 9.000 de kilometri, la polul opus există două țări care au o graniță de doar 80 de metri. Ciudat, nu-i așa?

85 de metri de graniță terestră, o nimica toată

Dacă ne referim la state cu enclave, linia de 85 de metri care separă Marocul de Spania poate fi considerată cea mai scurtă graniță din lume.

„Peñón de Vélez de la Gomera” este un nume lung pentru un loc atât de mic. Această peninsulă subțire care se întinde în Marea Mediterană a fost o insulă până în anul 1934, când o furtună masivă a depus un istm nisipos care o leagă de continentul african. În 1956, când Marocul și-a câștigat independența, acest gât subțire de nisip a devenit o graniță internațională.

„Peñón de Vélez de la Gomera” este un caz unic în geopolitica mondială. Ea este una dintre cele trei fortărețe spaniole din garnizoană situate chiar în largul coastei marocane, cunoscute oficial sub numele de „plazas de soberanía” sau „locuri de suveranitate”. Cele trei Insule Chafarinas se întind pe 52 de hectare, cele trei insulițe din Peñón de Alhucemas totalizează 4,6 hectare, iar Peñón de Vélez de la Gomera acoperă 1,9 hectare.

Cum a devenit Peñón de Vélez de la Gomera un caz unic?

Peñón de Vélez de la Gomera a fost inițial o insulă. A fost cucerit de spanioli în 1508 și a servit ca avanpost militar pentru a controla activitatea corsarilor berberi care operați în zonă. Acesta a rămas sub controlul Spaniei pentru mare parte a istoriei sale, cu excepția unei perioade scurte în secolul al XVIII-lea când a fost ocupat de Maroc.

Un eveniment geologic neobișnuit s-a produs în secolul al XIX-lea. Datorită proceselor de eroziune și acumulare de sedimente, insula a devenit legată de continent printr-un istm de nisip, transformând-o dintr-o insulă într-o peninsulă.

Ca rezultat al acestei legături terestre, Peñón de Vélez de la Gomera acum împarte o graniță extrem de scurtă cu Marocul, care este doar de aproximativ 85 de metri. Aceasta este, de fapt, una dintre cele mai scurte granițe terestre din lume.

La fel ca alte teritorii spaniole pe coasta africană (cum ar fi Ceuta și Melilla), există unele tensiuni diplomatice legate de statutul Peñón de Vélez de la Gomera. Marocul consideră aceste teritorii ca fiind parte a sa, în timp ce Spania le vede ca părți integrante ale teritoriului său național.

Peñón de Vélez de la Gomera este un exemplu fascinant de cum istoria, geologia și politica pot interacționa pentru a produce situații unice pe harta lumii.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot