Care sunt cele mai vechi granițe de pe Terra?

06.08.2022
Care sunt cele mai vechi granițe de pe Terra?

Granițele reprezintă o limită reală sau artificială care separă două sau mai multe zone geografice. La nivel mondial, există în total 93 de granițe internaționale. România își împarte limitele geografice cu Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Ucraina. Acestea pot fi de mai multe tipuri: granițe care separă țări, județe, provincii, orașe sau sate. De-a lungul timpului, au existat foarte multe conflicte pe tema granițelor a uneia sau a mai multor state. Unele tari si teritorii au dispărut, altele au apărut în locul lor. Dar, care sunt cele mai vechi granițe din lume?

Cele mai neobișnuite granițe din lume

cele mai vechi granițe

Fiecare stat are o limită teritorială bine stabilită, iar acestea sunt respectate la nivel internațional. Traficul persoanelor se face cu o atenție strictă, iar oamenii sunt foarte atenți să nu depășească granițele impuse. Există totuși la nivel mondial și granițe care sar din tipar. Uniunea Europeană este recunoscută pentru parteneriatele și prieteniile internaționale. Astfel, în 1995 a luat naștere Zona Schengen. Participantele acestei zone au fost de acord cu eliminarea granițelor politice dintre state, în prezent oamenii nemaifiind nevoiți să se oprească la punctele de frontieră.

1. Olanda și Belgia
Granița dintre Belgia și Olanda are o lungime de 450km. Totuși, limita politică a fost exclusă de când cele două fac parte din Zona Schengen. La nivel internațional, limita dintre cele două este recunoscută prin faptul că desparte o casă în două sau se află la intrarea într-o cafenea.

2. Slovacia, Austria și Ungaria
Există un monument construit în formă de masă care desparte sub formă de graniță cele 3 țări. Construit după căderea Cortinei de Fier, sculptura din Szoborpark adună oameni din mai multe țări la aceeași masă. Poți mânca în Ungaria și să bei apă în Austria.

3. Polonia și Ucraina
Un artist polonez a creat două imagini uriașe în formă de pești pe iarba celor două state. Coada primului pește se află pe teritoriul Poloniei, cu capul în Ucraina. Cel de-al doilea pește este poziționat cu fața în direcția opusă. Cele două imagini reprezintă ajutorul și unitatea dintre cele două țări. Totodată, piesa de artă poate demonstra cât de fragilă este granița politică dintre țări.

Care sunt cele mai vechi granițe?

cele mai vechi granițe

Este greu de stabilit în negura timpului care ar fi cele mai vechi granițe, deoarece cele mai multe țări din prezent aveau alt aspect geografic în urmă cu 100-200 ani. Există totuși câteva exemple care pot fi candidate ca fiind cele mai vechi granițe.

1.Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc a fost construit de-a lungul mai multor secole de către împărații Chinezi pentru a proteja teritoriul. Specialiștii au stabilit construcția lui în jurul anilor 770-476 î. de Hr, făcându-l sa fie una dintre cele mai vechi granițe de pe Terra. Lungimea totală a construcției se ridică la aproximativ 21.000 kilometri. În prezent, acesta nu mai deservește ca o graniță. În timpul dinastiei Qing, granițele Chinei s-au extins dincolo de ziduri, iar Mongolia a fost și ea anexată imperiului.

2. Zidul lui Hadrian
Zidul lui Hadrian a fost construit pentru a păzi granița de nord a Imperiului Roman. Construit în anul 122 d. Hr, lungimea totală a acestuia a fost de aproape 130 kilometri si se intindea de la Marea Nordului până la Marea Irlandei. In jurul acesuia, stateau divizii de militari și in apropiere erau diverse construcții menite să protejeze Imperiul. Amplasat în zonele Cumbria și Norhumbria, acesta este în prezent o dovadă a măreției inginerești din perioada romanică.

3. Andorra – Franța – Spania
Cea mai veche graniță consemnată de documente oficiale care încă funcționează în prezent se regăsește în Vechiul Continent. Granița lungă de 120 kilometri desparte statul Andorra de Franța și Spania. Aceasta a fost stabilită la data de 8 septembrie 1278 și este consemnată într-o carte feudală. La polul opus, cea mai nouă graniță are o vechime de doar 13 ani. Aceasta desparte Sudanul de Sud de Sudan.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot