Riști să îți rupi mâna! Ce sunt fluidele non-newtoniene?

10.11.2022
Riști să îți rupi mâna! Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Fizica este un domeniu atât de vast încât poate deveni copleșitor pentru mulți dintre noi. Este clar, omenirea nu poate trăi fără legile fizicii, acestea urmărindu-ne în toate mișcările. Unul dintre cele mai importante personalități ale lumii care a explicat fenomenele naturale prin ochii fizicii a fost, cu siguranță, Isaac Newton. Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Cum a schimbat Isaac Newton viitorul umanității?

fluidele

Sir Isaac Newton a rămas în istorie ca unul dintre oamenii cu o minte sclipitoare. Deși descoperirile sale au fost dintotdeauna evidente pentru ochii moderni, acesta a reușit să pună în prim-plan universul din jurul nostru.

Teoriile newtoniene stau la baza fizicii, matematicii, astronomiei și chiar chimiei. Cea mai mare inovație a lui a fost crearea legii gravitației universale. În anul 1687, Newton a publicat o carte științifică pe nume Philosophiae Naturalis Principia Mathemaica sau Principa. În lucrarea sfântă pentru oamenii de știință a fost prezentată legea mișcărilor planetelor și a gravitației.

Conform unei legende urbane care a rămas celebră, în timp ce tânărul Isaac Newton se odihnea sub un copac al familiei sale, un măr a căzut din copac și l-a lovit în cap. Newton s-a gândit că dacă există o forță a gravitației care trage fructul din copac, atunci există o forță mai mare care atrage obiectele mult mai departe, în spațiu.

În secolul al XVII-lea acesta a scris legile care guvernează mișcarea obiectelor:

Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Pe lângă numeroasele legi care explică mișcarea, forța sau gravitația, Newton a scris și despre masa obiectelor. Fluidele non-newtoniene sunt acelea care nu respectă legea vâscozității.

Zilnic vedem aceste tipuri de fluide:

Noroiul magic sau „oobleck” este un fluid non-newtonian. Acesta este folosit în demonstrații care prezintă un comportament neobișnuit. O persoană poate merge pe o suprafață de oobleck fără să se scufunde, atâta timp cât viteza este proporțională cu forța aplicată pașilor. Dacă o persoană ar lovi cu pumnul oobleck-ul, acesta s-ar îngroșa și s-ar comporta ca un corp solid. După lovitură, fluidul va redeveni lichid.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot