Riști să îți rupi mâna! Ce sunt fluidele non-newtoniene?

10.11.2022
Riști să îți rupi mâna! Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Fizica este un domeniu atât de vast încât poate deveni copleșitor pentru mulți dintre noi. Este clar, omenirea nu poate trăi fără legile fizicii, acestea urmărindu-ne în toate mișcările. Unul dintre cele mai importante personalități ale lumii care a explicat fenomenele naturale prin ochii fizicii a fost, cu siguranță, Isaac Newton. Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Cum a schimbat Isaac Newton viitorul umanității?

fluidele

Sir Isaac Newton a rămas în istorie ca unul dintre oamenii cu o minte sclipitoare. Deși descoperirile sale au fost dintotdeauna evidente pentru ochii moderni, acesta a reușit să pună în prim-plan universul din jurul nostru.

Teoriile newtoniene stau la baza fizicii, matematicii, astronomiei și chiar chimiei. Cea mai mare inovație a lui a fost crearea legii gravitației universale. În anul 1687, Newton a publicat o carte științifică pe nume Philosophiae Naturalis Principia Mathemaica sau Principa. În lucrarea sfântă pentru oamenii de știință a fost prezentată legea mișcărilor planetelor și a gravitației.

Conform unei legende urbane care a rămas celebră, în timp ce tânărul Isaac Newton se odihnea sub un copac al familiei sale, un măr a căzut din copac și l-a lovit în cap. Newton s-a gândit că dacă există o forță a gravitației care trage fructul din copac, atunci există o forță mai mare care atrage obiectele mult mai departe, în spațiu.

În secolul al XVII-lea acesta a scris legile care guvernează mișcarea obiectelor:

Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Pe lângă numeroasele legi care explică mișcarea, forța sau gravitația, Newton a scris și despre masa obiectelor. Fluidele non-newtoniene sunt acelea care nu respectă legea vâscozității.

Zilnic vedem aceste tipuri de fluide:

Noroiul magic sau „oobleck” este un fluid non-newtonian. Acesta este folosit în demonstrații care prezintă un comportament neobișnuit. O persoană poate merge pe o suprafață de oobleck fără să se scufunde, atâta timp cât viteza este proporțională cu forța aplicată pașilor. Dacă o persoană ar lovi cu pumnul oobleck-ul, acesta s-ar îngroșa și s-ar comporta ca un corp solid. După lovitură, fluidul va redeveni lichid.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot