Riști să îți rupi mâna! Ce sunt fluidele non-newtoniene?

10.11.2022
Riști să îți rupi mâna! Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Fizica este un domeniu atât de vast încât poate deveni copleșitor pentru mulți dintre noi. Este clar, omenirea nu poate trăi fără legile fizicii, acestea urmărindu-ne în toate mișcările. Unul dintre cele mai importante personalități ale lumii care a explicat fenomenele naturale prin ochii fizicii a fost, cu siguranță, Isaac Newton. Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Cum a schimbat Isaac Newton viitorul umanității?

fluidele

Sir Isaac Newton a rămas în istorie ca unul dintre oamenii cu o minte sclipitoare. Deși descoperirile sale au fost dintotdeauna evidente pentru ochii moderni, acesta a reușit să pună în prim-plan universul din jurul nostru.

Teoriile newtoniene stau la baza fizicii, matematicii, astronomiei și chiar chimiei. Cea mai mare inovație a lui a fost crearea legii gravitației universale. În anul 1687, Newton a publicat o carte științifică pe nume Philosophiae Naturalis Principia Mathemaica sau Principa. În lucrarea sfântă pentru oamenii de știință a fost prezentată legea mișcărilor planetelor și a gravitației.

Conform unei legende urbane care a rămas celebră, în timp ce tânărul Isaac Newton se odihnea sub un copac al familiei sale, un măr a căzut din copac și l-a lovit în cap. Newton s-a gândit că dacă există o forță a gravitației care trage fructul din copac, atunci există o forță mai mare care atrage obiectele mult mai departe, în spațiu.

În secolul al XVII-lea acesta a scris legile care guvernează mișcarea obiectelor:

Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Pe lângă numeroasele legi care explică mișcarea, forța sau gravitația, Newton a scris și despre masa obiectelor. Fluidele non-newtoniene sunt acelea care nu respectă legea vâscozității.

Zilnic vedem aceste tipuri de fluide:

Noroiul magic sau „oobleck” este un fluid non-newtonian. Acesta este folosit în demonstrații care prezintă un comportament neobișnuit. O persoană poate merge pe o suprafață de oobleck fără să se scufunde, atâta timp cât viteza este proporțională cu forța aplicată pașilor. Dacă o persoană ar lovi cu pumnul oobleck-ul, acesta s-ar îngroșa și s-ar comporta ca un corp solid. După lovitură, fluidul va redeveni lichid.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot