E adevărat că un bărbat și-a băgat capul într-un accelerator de particule?

12.12.2020
E adevărat că un bărbat și-a băgat capul într-un accelerator de particule?

Un accelerator de particule este o instalație complexă în domeniul fizicii de înaltă energie. Acest dispozitiv a fost inventată în anii ’30 și propulsează particule la o viteză foarte apropiată de cea a luminii. Datorită acestei construcții au fost făcute descoperiri remarcate în domeniul fizicii, precum Bosonul Higgs supranumit și „particula lui Dumnezeu”.

Aceste acceleratoare de particule au suferit modificări și au fost îmbunătățite de-a lungul timpului. Legat de acest dispozitiv se leagă și un eveniment care sfidează legile fizicii.

Un savant și-a băgat capul în acceleratorul de particule

Cercetătorul rus Anatoli Bugorski, de la Institutul Fizica Energiilor Înalte, a lucrat în anii ’70 la dezvoltarea unui accelerator de particule. Proiectul era cunoscut sub numele de Synchrotron U-70.

Un eveniment care sfidează legile fizicii a avut loc pe data de 13 iulie 1978 când Anatoli Bugorski a băgat capul în acceleratorul de particule, pentru a verifica o piesă care nu funcționa perfect. În acel moment, dispozitivul de siguranţă s-a declanșat, iar prin capul savantului a trecut o rază de protoni.

Potrivit cercetătorului, nu a simțit nicio durere, însă a văzut o lumină puternică „mai strălucitoare decât o mie de sori”. Raza i-a intrat prin ceafă și a ieșit prin nas. La scurt timp, fața cercetătorului a început să se umfle și a fost dus de urgență la spital. Nemaiîntâlnind o astfel de situație, medicii au preconizat că bărbatul va muri în câteva zile.

Potrivit specialiștilor, tipul de energie care a trecut prin capul bărbatului este măsurat în unități numite „gray”. În momentul impactului raza de protoni măsura 2.000 de gray când i-a intrat în craniu și în jur de 3.000 de gray când a ieșit prin nas. Trebuie specificat faptul că absorbția a mai mult de 5 gray echivalează cu moartea, în cel mult 14 zile.

Cu toate acestea, Anatoli Bugorski nu a murit și trăiește și în ziua de astăzi, având 78 de ani. Din păcate, savantul a rămas cu sechele serioase, fiindcă raza i-a provocat arsuri în craniu și în țesutul cerebral. Bugorski și-a pierdut auzul la urechea stângă și suferă de tinitus, partea stângă a feței i-a rămas paralizată și are un aspect, oarecum, mai tânăr. Situația s-a agravat în timp, iar bărbatul a suferit cel puțin șase crize tonico-clonice (convulsii majore specifice epilepsiei) și, în prezent, suferă de crize de absență (un alt tip de criză epileptică).

Anatoli Bugorski, savantul care a băgat capul în acceleratorul de particule

Care este cel mai mare accelerator de particule din lume?

Potrivit specialiștilor în domeniu, cel mai mare accelerator de particule din lume se află în laboratorul de la CERN. Acesta se află sub pământ între Franța și Elveția, marea parte aflându-se în Franța. Aici, cercetătorii pot accelera atomi până la o viteză de 99,999999% din viteza luminii. Tunelurile unde sunt băgate particulele se întâlnesc în patru puncte. În unele zone ale acestor tunele se poate atinge temperatura de zero absolut (-273 grade Celsius). Laboratorul CERN este întins pe o distanță de 25 de km, la câțiva zeci de metri sub pământ și au lucrat la el peste 7000 de savanți și fizicieni.

Foto: imgur.com și dailygalaxy.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot