Povestea tanchistului mort a cărui scrisoare de dragoste a trecut testul timpului

20.10.2021
Povestea tanchistului mort a cărui scrisoare de dragoste a trecut testul timpului

Poveștile celui de Al Doilea Război Mondial ies la iveală și astăzi, deși conflictul s-a terminat de mai bine de 75 de ani. În 1967, la 22 de ani de la finalul luptelor, mai mulți ruși au găsit într-o pădure deasă din apropiere de Stalingrad un tanc îngropat în pământ. Până aici, nimic surprinzător. Numai că povestea este și mai incitantă…

Rușii au descoperit tancul întâmplător, îngropat la câțiva metri sub pământ. Trapele tancului erau închise iar bordul era găurit. Când a fost deschisă ușa tancului, pe locul şoferului au fost descoperite rămăşiţele unui sublocotenent-tanchist.

Cadavrul din care mai rămăseseră doar oasele avea asupra sa un pistol cu un singur glonţ, dar şi un dosar în care erau bine păstrate o hartă și poza iubitei lui, Varvara. Mai mult, în apropierea cadavrului erau nişte scrisori pe care din nefericire tanchistul nu mai apucase să le trimită. Una dintre scrisori a fost făcută publică și a făcut rapid înconjurul planetei.

„Bună, Varvara mea! Nu, nu ne vom întâlni. Ieri la prânz am bombardat încă o coloană nemţească. Bomba fascistă ne-a spart armura laterală şi a explodat înăuntru. În timp ce conduceam maşina spre pădure, Vasile a murit. Rana mea este adâncă.

L-am înmormântat pe Vasile într-o pădurice de mesteceni. Era un loc plin de lumină. Vasile a murit fără să reuşească să-mi spună măcar un cuvânt, fără să-i transmită ceva frumoasei lui Zoya şi blonduţei Măriuţa, care seamănă cu o păpădie pufoasă.

Astfel din trei tanchişti a rămas doar unul. Am intrat în pădure pe înserate. Tovarăşii noştri vor alunga duşmanul, care nu trebuie să umble pe câmpiile şi prin pădurile noastre. Niciodată nu mi-aş fi trăit viaţa astfel, dacă nu erai tu, Varvara. Tu m-au ajutat întotdeauna: la Halhân Gol şi aici.

Probabil, cel ce iubeşte este mai blând cu oamenii. Îţi mulţumesc, draga mea! Omul îmbătrâneşte, iar cerul este veşnic tânăr ca ochii tăi, pe care i-aş privi şi admira întruna.

Ei niciodată nu vor îmbătrâni, nu se vor decolora.

Va trece timpul, oamenii îşi vor vindeca rănile şi vor construi oraşe noi, vor creşte livezi şi grădini noi. Va începe o altă viaţă, vor fi cântate alte melodii. Dar niciodată să nu uitaţi cântecul despre noi, despre cei trei tanchişti. Vor creşte copiii tăi. Tu iarăşi vei iubi.

Iar eu sunt fericit că părăsesc această lume, având în suflet marea dragoste pentru tine. Al tău Ivan Kolosov”.

Câți oameni au murit la Stalingrad?

Bătălia de la Stalingrad a avut loc între 1942 și 1943. Aceasta este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Aproximativ 1 milion de militari și peste 40.000 de civili și-au pierdut viața în cele nouă luni de lupte crâncene.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot