Cine a inventat faimosul pistol Carpați?

05.03.2020
Cine a inventat faimosul pistol Carpați?

Toată lumea a auzit de pistoalele Carpați cu care Poliția Română a fost dotată zeci de ani la rând. Mai exact, din 1974 până în 2016. Au circulat și bancuri din pricina ineficienței acestor tipuri de arme. Glumele susțineau că acest pistol ar fi singura armă care trage pe după colț. Totuși, cine a inventat pistolul Carpați?

Pistolul calibrul 7,65 mm Md. 1974, cunoscut și sub denumirea de Carpați, este o armă individuală destinată luptei antipersonal la distanțe mici (până la 50 m).

Modelul a fost produs de către Întreprinderea Mecanica Cugir (întreprindere cu 18.000 de angajați înainte de anul 1989 și doar 1.000 în anul 2008.). Construcția pistolului este similară cu cea a pistolului Walther PP/PPK, însă nu este o copie exactă a acestuia. Pistolul lucrează cu dublă acțiune la primul foc și cu simplă acțiune la următoarele. Tragerea se execută numai foc cu foc, încărcarea fiind automată.

Pistoalele Walther PPK au apărut prima dată în anul 1930 și au fost produse de grupul nemțesc Carl Walther GmbH Sportwaffen. „PPK” este o prescurtare pentru Polizeipistole Kriminalmodell (pistol de poliție). Așadar, nemții sunt cei care au inventat strămoșul celebrului pistol Carpați.

În anul 2016, Ministerul de Interne a decis să scoată pistoalele Carpați din dotarea standard a poliţiştilor români. Acestea au fost înlocuite cu arme de tip Glock, mult mai performante. Pistolul Glock este fabricat în Austria, încă din anul 1982. În cei 40 de ani de existență a fost vândut în peste cinci milioane de exemplare.

Curiozități despre arma Walther PP/PPK, strămoșul pistolului Carpați:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot