Cine a fost ultimul veteran român al Primului Război Mondial? A luptat la Oituz, Mărășești sau Odessa!

26.10.2020
Cine a fost ultimul veteran român al Primului Război Mondial? A luptat la Oituz, Mărășești sau Odessa!

Au trecut mai bine de 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, unul dintre cele mai mari conflicte din istoria mondială. România a intrat în conflict doi ani mai târziu, în 1916. Pe durata celor doi ani, România a mobilizat 750.000 de bărbaţi dintre care 535.706 au fost ucişi, răniţi, luați rizonieri sau pur și simplu dispăruți. Totuși, cine a a fost ultimul veteran român al Primului Război Mondial și care este povestea sa?

Dumitrașcu Lăcătușu a fost ultimul veteran român al Primului Război Mondial. Acest a murit în București, în 1999, la vârsta de 108 ani. Dumitrașcu Lăcătușu a deținut și un un alt record incredibil: a fost veteran a trei războaie (războiul balcanic și cele două războaie mondiale), dar și ultimul cavalerist român.

Dumitrașcu Lăcătușu s-a născut în martie 1891 în Covurlui, astăzi judeţul Galaţi. Acesta a luptat pe front în trei mari conflicte Războiul Balcanic din 1913 şi în cele două războaie mondiale (1914-1918 și 1939-1945).

Inițial, Dumitrașcu Lăcătușu a făcut parte din Regimentul 11 Siret, fiind decorat cu medalia „Steaua Dunării“ în Războiul Balcanic din 1913. Trei ani mai târziu, tânărul de 25 de ani a luptat pe frontul de la Târgu-Jiu şi Şelimbăr, apoi la Oituz și Mărășești.

În anul 1939, la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, pretorul Dumitraşcu Lăcătuşu a luat parte la luptele armatei române până la căderea Odesei. La acea vreme, Dumitraşcu Lăcătuşu avea 48 de ani.

Abia în anul 1953, Dumitrașcu Lăcătușu s-a stabilit definitiv la București unde a lucrat în cadrul armatei. În anul 1999, Dumitrașcu Lăcătușu a murit la vârsta de 108. Acesta a putut să meargă până în ultima zi, dar avea probleme mari de vorbire în ultimii ani. Fostul veteran de război a fost înmormântat în Cimitirul Ghencea Militar, iar după şapte ani, rămăşiţele sale pământeşti au fost mutate la Cimitirul Străuleşti.

Dumitrașcu Lăcătușu, în „La Grande Guerre”

Dumitrașcu Lăcătușu a fost inclus în albumul „La Grande Guerre”, publicat în anul 1998 în Franța. În acest album el era prezentat drept cel mai bătrân militar în viață dintre cei 21 de supraviețuitori ai celor Două Războaie Mondiale.

„Priveşte, copile, cum trec veteranii

În şiruri tăcute, bătrâni luptători

Se duc! Se topesc! Şi-odată cu anii

Dispar în neant, anonimi călători.

 

Se sting veteranii, lăsaţi în uitare,

Încet, în tăcere şi-n lacrimi se sting.

Şi nimeni nu-i plânge! Pe nimeni nu doare

Că mor veteranii! Nici ei nu mai plâng!“.

(Gheorghe Lăcătușu, fiul lui Dumitrașcu Lăcătușu)

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot