Cum arăta și ce putea să facă primul tanc 100% românesc?

06.05.2021
Cum arăta și ce putea să facă primul tanc 100% românesc?

Armata Română are o istorie lungă, multe dintre armele folosite de aceasta fiind construite chiar în țară. Este și cazul tancului TR-580, fiind primul astfel de dispozitiv proiectat și fabricat în România. Tancul a fost realizat, între anii 1979 și 1985, în timpul Războiului Rece. Au fost construite 400 de exemplare, dintre care 150 au fost exportate.

Istoria tancului TR-580

Perioada în care a fost construit primul tanc românesc a fost una plină de conflicte la nivel internațional. Altfel, lideri comuniști au decis că patria trebuie apărată de întregul popor și, drept urmare, trebuia să fie înarmat corespunzător.

În anul 1968, în luna aprilie, Consiliul de Aparare al țării a decis că România trebuie să producă tancuri. După mai multe tergiversări, planul este pus în aplicare începând cu 13 octombrie 1972. Construcția efectivă a primului tanc românesc a început pe 13 mai 1974. Dispozitivul era unul de categorie mijlocie și avea o greutate de aproximativ 40 de tone, un tun de calibru 100 mm și un motor de 800 cai-putere.

Lucrurile au stat un pic diferit la capitolul motor, fiindcă tancul final a fost echipat cu dispozitivul V2 al tancului T-55. Decizia a fost luată pentru ca modelele să fie livrate la timp. Varianta finală a fost denumită TR-77-580, adică Tanc Românesc model 1977 cu motor de 580 de cai putere.

Tanc

Inițial, TR-580 a fost proiectat la „Uzina Mecanică Mârșa”, prin mijloace proprii. Pentru realizarea sa au colaborat 141 de fabrici. Ulterior, prototipul a fost mutat la „Uzina Mecanică Mizil”, în 1974, iar apoi la „Uzinele 23 August” din București, unde a fost înființată „Fabrica de Mașini Grele Speciale”.

Liderii Armatei Române au dorit ca producția să fie făcută după sistemul suedez, însă din lipsă de fonduri acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, s-a decis să fie creată o platformă românească pentru ca specialiștii și industria de armament autohtonă să capete experiență în fabricarea vehiculelor blindate grele.

Când ai ieșit pe poartă primul tanc românesc?

Primul blindat românesc a ieșit pe poarta fabricii pe data de 26 ianuarie 1979. Câteva luni mai târziu 12 tancuri au defilat la parada militară de Ziua Națională a României, din 23 august 1979.

TR-580 folosea un șasiu modificat, având șase galeți găuriți (T-55 avea doar cinci galeți). Între primii doi galeți există un spațiu proeminent, la fel ca la tancurile sovietice T-54/55. Din cauza acestor modificări, tancul avea o greutate mai mare, de aproximativ 46 de tone. TR-580 era dotat cu scuturi laterale de protecție pentru șenile. Sistemul de evacuare al gazelor (eșapamentul) este amplasat pe aripa din stânga, la fel ca în cazul modelului T-55. Tunul ghintuit de 100 mm nu avea decât un ejector de gaze, nefiind dotat cu manșon pentru protecția termică a țevii sau telemetru laser, potrivit Wikipedia.ro.

Foto: Wikipedia.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot