Povestea fabuloasă a dresorului român care a marcat cinematografia italiană

28.07.2023
Povestea fabuloasă a dresorului român care a marcat cinematografia italiană

Cinematografia italiană este considerată a fi una dintre cele mai bune din lume. Cu toții ne amintim de perioadele de după Revoluție când eram fascinați de câte un film italian, la televizor, în special de cele cu Piedone. Nu multă lume știe că un român, dresor de animale, a marcat pentru totdeauna istoria filmului italian.

Daniel Berquiny (un nume nu prea românesc), căci despre el este vorba, a fost omul care și-a pus amprenta pe cinematografia italiană timp de 40 de ani. Acesta a fost dresor de animale, iar în prezent are o grădină zoologică în Aprilia, în apropiere de Roma. Românul nostru deține aproximativ 100 de specii de animale.

Daniel Berquiny, parte a istoriei cinematografiei italiene

Daniel Berquiny s-a născut într-o familie de circari, la București. Numele său la naștere a fost Daniel Leibovici și a dovedit abilități acrobatice încă din copilărie, când, de altfel, a și câștigat medalia de aur la Festivalul Internațional de Circ din Mongolia. Avea doar 15 ani, iar talentul era din abundență.

După ce a debutat în circul Orfei, unde a fost protagonistul spectacolului „Nopțile Arabe”, lumea artistică l-a recompensat cu premiul „Trapezul de aur”. Tânărul Daniel a emigrat, ulterior, în Italia, schimbându-și numele de scenă în cel din prezent. Aici, destinul său s-a schimbat brusc, fiindcă a făcut carieră ca și dresor în cinematografia italiană.

Am început să fiu cunoscut, iar în 1981, împreună cu cimpanzeul meu, Tanga, am participat la filmările pentru celebrul film Bingo Bongo cu Adriano Celentano, a povestit Daniel Berquiny, într-un interviu acordat site-ului rotalianul.com.

De-a lungul carierei, Daniel a colaborat cu vedete celebre din Italia, precum Adriano Celentano, Christian de Sica, Massimo Boldi și Leonardo Pieraccioni, fiind prezent în filmele „Bingo Bongo”, „Phenomena” sau „La tigre e la neve”.

Daniel Berquiny nu a fost numai dresor și cascador și a devenit actor, jucând în tot felul de filme italiene. Ba mai mult, a înființat propria școală de actorie reușind să producă vedete noi.

Un dresor de talie mondială

Grădina zoologică din apropiere de Roma, denumită „Zoo delle Star”, cuprinde aproape 100 de specii de animale. Prietenii americani l-au poreclit pe Daniel ”Hollywood al necuvântătoarelor”. Parcul zoologic este cel mai mare proiect al românului, iar toți cei care ajung în această zonă sunt  impresionați.

Când am venit să văd terenul, aici era o groapă imensă. Prietenii mei au zis că sunt nebun. Dar până la urmă au văzut că am realizat ceea ce mi-am propus. O casă pentru animalele mele. Și eu trăiesc cu ele, aici. Aproape toate sunt vedete în diferite filme. Eu țin la ele ca la o familie. Leoaica noastră era aproape oarbă, am operat-o de cataractă, a fost prima și unica operație de acest fel din lume. Oriunde ar fi fost lăsată așa, pentru că riscurile și cheltuielile unei operații sunt foarte mari, a adăugat Daniel, potrivit sursei citate mai sus.

Trebuie precizat că la această grădină zoologică a trăit cel mai celebru tigru din istoria cinematografiei, cel din filmul Sandokan. Românul nostru a recunoscut că în fiecare zi învață lecții de viață de la animalele sale și că alături de ele se simte cel mai fericit.

Foto: rotalianul.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot