Poți să mori de dor? Cum a murit George Coșbuc, de dorul fiului său?

13.04.2020
Poți să mori de dor? Cum a murit George Coșbuc, de dorul fiului său?

George Coșbuc a fost unul dintre cei mai importanți poeți români din toate timpurile. De-a lungul vieții, Coșbuc nu s-a remarcat doar ca poet, ci și ca critic literar, scriitor și traducător. Puțin știu însă că poetul a suferit o tragedie, pe când avea 48 de ani. Și în scurt timp a murit.

George Coșbuc s-a stins de dorul copilului

George Coșbuc a avut un singur copil, pe Alexandru Coșbuc. Tânărul avea 19 ani și era student în anul 1915 când a murit într-un accident de mașină. Teribilul accident a avut loc în apropiere de Târgu-Jiu.

„Alexandru Coşbuc se afla într-o maşină Mercedes Torpedo Benz, împreună cu Alexandru Stâlpeanu, un latifundiar din Teleorman, proprietarul maşinii, probabil şi singura care circula, în vremea respectivă, pe drumurile Gorjului. Cei doi se întorceau de la vila din Tismana, unde George Coşbuc se retrăgea de multe ori ca să scrie poezii. Alexandru Coşbuc avea 19 ani şi era student. Acesta fusese chemat în armată şi urma să ajungă la Drobeta Turnu Severin. Maşina a lovit un bolovan mai mare, după care a intrat într-o căruţă aflată în faţă. Alexandru Stâlpeanu a murit pe loc, iar Alexandru Coşbuc a fost rănit grav. A fost transportat cu o căruţă la spitalul din Târgu Jiu, dar a murit pe drum. George Coşbuc a fost foarte afectat de acest eveniment şi a ridicat o fântână în amintirea singurului său copil”, avea să scrie presa vremii.

„Tragedia l-a afectat enorm de mult pe George Coşbuc, care, în modestia lui proverbială şi-a păstrat inimitatea, dar a căzut într-o depresie care i-a afectat creaţia poetică”, avea să povestească ani mai târziu pentru adevarul.ro Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

După aceste eveniment nefericit, poetul George Coşbuc nu a mai putut să scrie poezii și după trei ani, a murit. De dor și de supărare. Avea numai 51 de ani. Medicii legiști au stabilit cauza morții ca fiind o congestie cerebrală.

George Coșbuc a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.

Se poate muri de dor?

Oamenii de știință au descoperit că aceasta nu este o simplă expresie. Cercetatorii Nicholas A. Christakis de la Harvard și Felix Elwert de la Universitatea Wisconsin au analizat timp de nouă ani peste 370.000 de perechi casatorite din Statele Unite ale Americii. Observatiile lor au arătat că atunci cand unul dintre parteneri moare, riscul ca celalalt să îl urmeze crește semnificativ.

„Știm acum că acțiunea combinată a inimii si creierului face ca oamenii cu inima frântă să moară imediat după un eveniment stresant survenit brusc”, a declarat Angela Kucia, conferentiar la Universitatea South Australia.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot