Polonia se gândește serios să devină o putere nucleară. Ce șanse sunt?

06.03.2025
Polonia se gândește serios să devină o putere nucleară. Ce șanse sunt?

Războiul care a debutat în 2022 în Ucraina a scos în evidență instabilitatea de pe Bătrânul Continent. Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, a atacat Ucraina. Deși armele nucleare nu au fost detonate pe teritoriul ucrainean, Rusia a declarat că poate oricând să apeleze la arsenalul nuclear. O eventuală ieșire a SUA din NATO, face ca Europa să fie pe cont propriu. Și una dintre cele mai bine pregătite armate ale „Bătrânului Continent” este Polonia.

Pe 31 august 1939, Hitler a invadat Polonia și în doar cinci săptămâni, atacați și din flancul estic de ruși, polonezii au capitulat, deși guvernul polonez nu s-a predat niciodată. Astfel a început Al Doilea Război Mondial care a ținut 6 ani și a schimbat complet omenirea.

Drama suferită de polonezi a făcut ca aceștia să-și învețe lecția și să investească miliarde de euro în apărare. Ba mai mult, există zvonuri, potrivit cărora Polonia și-ar dori să fabrice arme nucleare.

Polonia s-a înarmat puternic

În urma invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, Polonia și-a sporit eforturile defensive ca niciun alt stat din Europa. De la începutul războiului, Varșovia a comandat sute de tancuri noi, obuziere autopropulsate, lansatoare de artilerie de rachete, precum și noi avioane de luptă și elicoptere.

Pe data de 30 iunie 2023, prim-ministrul de atunci Mateusz Morawiecki a declarat interesul Poloniei de a găzdui arme nucleare în cadrul acordului NATO. În prezent, arme nucleare sunt găzduite în cinci țări (Germania, Belgia, Italia, Olanda și Turcia) europene NATO.

Când ar putea Polonia să devină putere nucleară?

Lecțiile pe care alte state le trag din conflictul în curs sunt clare: armele nucleare păstrează o mare utilitate în politica internațională și în război.

Lansarea unui program de arme nucleare cu intenția de a deveni o putere nucleară este o afacere riscantă. Statele în proliferare ar putea deveni supuse unor sancțiuni economice grele.

Statisticile arată că statele cu un program activ de arme nucleare au mai multe șanse de a experimenta război și conflicte decât statele fără un astfel de program, scrie ip-quarterly.com.

Un factor cheie de motivare al unui program polonez de arme nucleare ar fi probabil abandonul sprijinului oferit de către Statele Unite ale Americii.

Totuși, pentru a evita sancțiunile externe, Polonia ar trebui la început să-și ascundă ambițiile nucleare cât mai mult posibil. În acest sens, Polonia ar urma să prezinte lumii un fapt împlinit odată ce programul său de arme nucleare va începe să dea roade.

Îi ajută Coreea de Sud?

Calea de achiziție nucleară a Poloniei ar fi puternic ușurată dacă ar primi asistență substanțială din străinătate. Un candidat principal ar putea fi Coreea de Sud, niște parteneri ai polonezilor. Aceasta presupune, desigur, că Coreea de Sud ar fi dispusă să suporte ramificațiile politice și economice ale unui astfel de ajutor.

Polonia nu a făcut pași pentru a deveni un stat cu arme nucleare și există șanse foarte mari să nu o facă niciodată. Dacă decide să facă acest lucru, decizia ar fi luată cel mai probabil în contextul unui mediu de securitate drastic schimbat, în care supraviețuirea Poloniei ca stat națiune suveran nu mai poate fi asigurată prin armamentul convențional și/sau apartenența la NATO.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și... citește tot
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot