Care sunt originile celor mai iubite povești de la Disney?

02.08.2022
Care sunt originile celor mai iubite povești de la Disney?

Filmele originale Disney au influențat generații întregi de copii, acestea fiind urmărite până în zilele noastre de cei mici și adulți deopotrivă. Cu toate acestea, până și cele mai cunoscute și apreciate povești au propriile lor taine ascunse în spatele lor.

Albă-ca-Zăpada și destinul mamei vitrege

„Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” este cel mai vechi film animat produs de Disney, acesta făcându-și debutul în anul 1937. În animația preaiubită, Albă-ca-Zăpada ajunge să locuiască cu cei șapte pitici, după ce mama ei vitregă i-a cerut unui vânător să-i aducă inima fetei într-o cutie. Vânătorul i-a cruțat viața tinerei, iar aceasta a ajuns la casa piticilor și a reușit să aibă parte de un final fericit. Deși în povestea de la Disney audiența este martoră la moartea mamei vitrege, în povestea originală, aceasta plătește pentru faptele sale: ea a trebuit să poarte pantofi din fier fierbinte și să danseze în aceștia până a leșinat și în cele din urmă a murit.

Rapunzel și puterea de a vindeca

Rapunzel este cunoscuta prințesă care adoră să picteze, își petrece timpul cu Pascal, cameleonul ei și visează să părăsească turnul în care a locuit 18 ani pentru a vedea lampioanele lansate de ziua ei. Viața fetei ia o întorsătură neașteptată atunci când îl cunoaște pe Flynn Rider, un hoț care se ascunde în turnul ei pentru a nu fi prins de autorități. El o va ajuta să-și împlinească visul de o viață și să scape de Gothel, mama vitregă a lui Rapunzel.

Povestea originală, aparținându-le Fraților Grimm, prezintă doi fermieri care își doreau nespus un copil. Când femeia rămâne însărcinată, ajunge să cadă la pat din cauza unei boli iar singura soluție este de a mânca planta rapunzel dintr-o grădină. Soțul găsește planta, însă o vrăjitoare îl prinde când încerca să o culeagă și îi pune o condiție: poate lua oricâte flori de rapunzel dorește, dar trebuie să primească la schimb viitorul lor copil. Vrăjitoarea o închide pe fată într-un turn și nu-i permite să-l părăsească.

În această variantă, un prinț o aude cântând pe Rapunzel și se urcă pe părul ei auriu. Când prințul se întoarce la ea în altă zi, vrăjitoarea îl aruncă pe geam și cade într-un tufiș cu trandafiri. El orbește din cauză că se înțeapă cu spinii, dar Rapunzel îl vindecă cu ajutorul lacrimilor ei, conform blossom.com.

 

Frumoasa, Bestia și surorile lui Belle

 Filmul produs de Walt Disney spune povestea unui tânăr egoist și arogant, transformat de o vrăjitoare într-o Bestie și pe restul servitorilor săi în obiecte de uz casnic. Singurul mod prin care blestemul poate fi rupt este ca Bestia să iubească și să fie iubit, însă totul trebuie să se întâmple înainte ca ultima petală a unui trandafir să cadă. Belle, o tânără curajoasă, ajunge să trăiască în castelul Bestiei după ce și-a salvat tatăl de la a fi ținut prizonier în temniță. Cei doi se îndrăgostesc și au parte de finalul lor fericit.

În varianta originală, Belle are două surori, amândouă invidioase pe noua viață a tinerei la castelul Bestiei. Belle a primit permisiunea să le viziteze pe cele două timp de o săptămână, însă surorile o conving să rămână mai mult acasă dintr-un anume motiv: ele doreau ca Bestia să se înfurie deoarece a încălcat condiția impusă de el și să o ucidă.

 

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot