Care sunt originile celor mai iubite povești de la Disney?

02.08.2022
Care sunt originile celor mai iubite povești de la Disney?

Filmele originale Disney au influențat generații întregi de copii, acestea fiind urmărite până în zilele noastre de cei mici și adulți deopotrivă. Cu toate acestea, până și cele mai cunoscute și apreciate povești au propriile lor taine ascunse în spatele lor.

Albă-ca-Zăpada și destinul mamei vitrege

„Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” este cel mai vechi film animat produs de Disney, acesta făcându-și debutul în anul 1937. În animația preaiubită, Albă-ca-Zăpada ajunge să locuiască cu cei șapte pitici, după ce mama ei vitregă i-a cerut unui vânător să-i aducă inima fetei într-o cutie. Vânătorul i-a cruțat viața tinerei, iar aceasta a ajuns la casa piticilor și a reușit să aibă parte de un final fericit. Deși în povestea de la Disney audiența este martoră la moartea mamei vitrege, în povestea originală, aceasta plătește pentru faptele sale: ea a trebuit să poarte pantofi din fier fierbinte și să danseze în aceștia până a leșinat și în cele din urmă a murit.

Rapunzel și puterea de a vindeca

Rapunzel este cunoscuta prințesă care adoră să picteze, își petrece timpul cu Pascal, cameleonul ei și visează să părăsească turnul în care a locuit 18 ani pentru a vedea lampioanele lansate de ziua ei. Viața fetei ia o întorsătură neașteptată atunci când îl cunoaște pe Flynn Rider, un hoț care se ascunde în turnul ei pentru a nu fi prins de autorități. El o va ajuta să-și împlinească visul de o viață și să scape de Gothel, mama vitregă a lui Rapunzel.

Povestea originală, aparținându-le Fraților Grimm, prezintă doi fermieri care își doreau nespus un copil. Când femeia rămâne însărcinată, ajunge să cadă la pat din cauza unei boli iar singura soluție este de a mânca planta rapunzel dintr-o grădină. Soțul găsește planta, însă o vrăjitoare îl prinde când încerca să o culeagă și îi pune o condiție: poate lua oricâte flori de rapunzel dorește, dar trebuie să primească la schimb viitorul lor copil. Vrăjitoarea o închide pe fată într-un turn și nu-i permite să-l părăsească.

În această variantă, un prinț o aude cântând pe Rapunzel și se urcă pe părul ei auriu. Când prințul se întoarce la ea în altă zi, vrăjitoarea îl aruncă pe geam și cade într-un tufiș cu trandafiri. El orbește din cauză că se înțeapă cu spinii, dar Rapunzel îl vindecă cu ajutorul lacrimilor ei, conform blossom.com.

 

Frumoasa, Bestia și surorile lui Belle

 Filmul produs de Walt Disney spune povestea unui tânăr egoist și arogant, transformat de o vrăjitoare într-o Bestie și pe restul servitorilor săi în obiecte de uz casnic. Singurul mod prin care blestemul poate fi rupt este ca Bestia să iubească și să fie iubit, însă totul trebuie să se întâmple înainte ca ultima petală a unui trandafir să cadă. Belle, o tânără curajoasă, ajunge să trăiască în castelul Bestiei după ce și-a salvat tatăl de la a fi ținut prizonier în temniță. Cei doi se îndrăgostesc și au parte de finalul lor fericit.

În varianta originală, Belle are două surori, amândouă invidioase pe noua viață a tinerei la castelul Bestiei. Belle a primit permisiunea să le viziteze pe cele două timp de o săptămână, însă surorile o conving să rămână mai mult acasă dintr-un anume motiv: ele doreau ca Bestia să se înfurie deoarece a încălcat condiția impusă de el și să o ucidă.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot