Știai că Albă ca Zăpada a fost un personaj real?

08.06.2018
Știai că Albă ca Zăpada a fost un personaj real?

Cine nu știe povestea personajului Albă ca Zăpada și cei șapte pitici? Ei bine, chiar dacă este doar un basm, se pare că Frații Grimm au plecat de la un fapt real și personajul cu pricina chiar a existat.

Albă ca Zăpada a fost un personaj real

Albă ca Zăpada a fost, de fapt, Margaretha von Waldeck (nume complet Maria Sophia Margaretha Catharina von Erthal), o aristocrată ce a trăit în Bavaria secolului al XVI-lea, ce era cunoscută pentru frumusețea sa ieșită din comun. Se pare că aceasta avea un frate ce exploata copiii, pe care-i punea să muncească într-o mină de cupru. Din cauza muncii grele, corpul celor mici se deforma asemeni piticilor din poveste. De fapt, de aici s-ar fi inspirat frații Grimm când au scris opera cu pricina. Reședința celor șapte pitici ar fi fost un sat de minerit de cupru din centrul Germaniei, numit Bergfreiheit, astăzi cartierul Bad Wildungen.

Iar asemănările nu se opresc aici. Ca și personajul din basm, Margaretha von Waldeck avea o relație dificilă cu mama sa vitregă (contesa Claudia Elizabeth Maria von Venninge) care, pentru a scăpa de ea, a trimis-o în regiunea Belgiei. Odată ajunsă aici, femeia de origine nobilă s-a îndrăgostit de prințul Filip al II-lea al Spaniei. Întrucât tatăl bărbatului nu a fost de acord cu relația, regele Spaniei ar fi trimis oamenii să o ucidă pe Margaretha von Waldeck, otrăvind-o. Avea doar 21 de ani.

Și mărul din Albă ca Zăpada a existat

Chiar și mărul se pare că a existat în realitate. Jumătate din el ar fi fost cufundat în mătrăgună, plantă din pădurile de lângă Bergfreiheit. Planta se folosește și astăzi pe post de anestezic, dă senzația că pacientul a decedat, dar apoi acesta își revine.

Prima apariție a basmului a avut loc în anul 1812 și a fost inclusă într-un volum de povești dedicate celor mici.  Frații Grimm au fost cei care au completat povestea, publicând versiunea finală în anul 1854. De atunci și până astăzi s-au făcut sute de filme, piese de teatru și desene animate cu Albă ca Zăpada.

Alba ca Zapada
Alba ca Zapada si cei șapte pitici
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot